Tornar

Centre de la Platja

Juny de biodiversitat marina

El Centre de la Platja ofereix activitats per apropar-se als éssers vius del mar i a la seva conservació.

Als porxos de la platja del Somorrostro, en ple bullici turístic del barri de la Barceloneta, un espai municipal s’obre a la ciutadania durant els mesos càlids per apropar-la a la cultura de la sostenibilitat del medi marí. És el Centre de la Platja, un equipament ambiental que organitza activitats per a tots els públics aprofitant la temporada de màxima activitat a la façana marítima de la ciutat. Durant el mes de juny, el centre ha programat una col·lecció de propostes que tenen com a fil conductor la biodiversitat marina, això és la varietat d’espècies que habiten en els ecosistemes de les nostres costes.

El programa d’aquest mes s’inicia el 5 de juny amb la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient, el qual coincideix amb l’època de nidificació de les tortugues babaues a les nostres latituds. Aquell dia, el Centre organitza una sortida per tal de localitzar els nius d’aquest rèptil marí per tal de protegir-lo i, de retruc, participar en un projecte de ciència ciutadana. Precisament la tortuga babaua és un dels animals que, malauradament, més arriba al Centre de Recuperació d’Animals Marins (el CRAM), el qual podreu visitar el 8 de juny, Dia Mundial dels Oceans, i on podreu descobrir l’impacte de les accions humanes en aquests éssers. A més, el Centre de la Platja posa a la vostra disposició el recurs en línia Barcelona, territori tortuga, amb el qual aprendreu què cal fer si us trobem amb un niu de tortugues marines.

Una altra espècie característica de les costes mediterrànies que centrarà un parell d’activitats d’aquest cicle és la Posidonia oceanica. Aquesta planta submarina tan freqüent en les aigües poc profundes serà objecte d’una xerrada, el 19 de juny, en què es destacarà la seva importància en els ecosistemes marins. Així mateix, durant tot el mes es podrà aprofundir més en el coneixement d’aquest organisme amb l’exposició Posidònia activa, projecte de ciència ciutadana. I si voleu observar-la amb els vostres propis ulls, potser aconseguiu fer-ho amb la sessió de Biosnorkel organitzada el 18 de juny per descobrir la riquesa natural de les platges barcelonines.

Una mala gestió de les nostres deixalles pot impactar negativament en la biodiversitat de mars i oceans. Per actuar contra l’acumulació de residus en els ecosistemes marins, no us perdeu tres activitats en aquesta línia: una sessió de laboratori a la platja sobre microplàstics i una Ultra Clean Marathon per recollir residus de les platges i reflexionar sobre la seva procedència, ambdues el dissabte 11 de juny, i una revetlla diürna de Sant Joan, el 23 de juny, on descobrireu l’impacte de les deixalles acumulades a la platja el matí següent d’un esdeveniment d’aquestes característiques.

Més informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimecres, 01 Juny 2022
  • Comparteix