Tornar

 Fotomuntatge de l’exposicio “Longaron i Friday Foster. L'heroïna inesperada”.

El llegat del dibuixant Jordi Longaron i la pionera Friday Foster

El MNAC presenta la mostra Longaron i Friday Foster. L'heroïna inesperada, comissariada per Marc Longaron i Alex Mitrani. 

Si sou apassionats del còmic, no us podeu perdre la visita a l’exposició de petit format que ofereix una cinquantena de dibuixos i nombrosos documents inèdits de Jordi Longaron (1933-2019), protagonitzats per Friday Foster, una fotògrafa-detectiu afroamericana que va esdevenir un personatge trencador. En aquesta mostra dedicada a l’obra del dibuixant català, el MNAC també reivindica el còmic com a gènere artístic.

Durant els anys setanta, Longaron va deixar una empremta significativa en la història del còmic amb la creació de la sèrie setmanal "Friday Foster" per al Chicago Tribune Syndicate, amb guió de Jim Lawrence. Friday Foster representava un personatge valent, sensual i atrevit que va desafiar els tabús de l'època i va esdevenir un símbol revolucionari, causant controvèrsia i rebuig en determinats sectors. 

Aquest personatge, creat per Longaron amb un estil gràfic àgil i dinàmic, va obrir camí com la primera protagonista afroamericana d’una tira de premsa sindicada, trencant els estereotips de rols femenins de l’època i demostrant que les dones empoderades hi tenien cabuda. Avui dia, cinquanta anys més tard, aquesta obra continua sent imprescindible per comprendre la transformació social i cultural que va comportar el moviment blaxploitation, en un país marcat pels conflictes racials. L’èxit va portar a l’estrena l’any 1975 d’una pel·lícula sobre el personatge, amb de l’actriu Pam Grier com a protagonista. 

Longaron, tot i que només va viatjar un cop a Nova York, va capturar amb la seva expressió artística una visió idealitzada dels Estats Units, que reflectia el món del cinema i la televisió, envoltat de glamur i la seducció, que encara amagava conflictes racials i desigualtats socials. El personatge Friday Foster va definir un nou mite dins del moviment Black Power.

Aprofiteu per explorar l'impacte que ha tingut en la cultura popular el personatge de Friday Foster per mitjà de la mostra Longaron i Friday Foster. L'heroïna inesperada que podeu visitar fins al 24 de juny. Els horaris del MNAC són de dimarts a dissabte, de 10 h a 18 h; diumenges i festius, de 10 h a 15 h. A partir del maig, de dimarts a dissabte, l’horari s’allarga fins a les 20 h. El preu de l’entrada general (12 €) i bàsica (2 €) inclouen l’accés a l'exposició. Si voleu comprar-la, podeu fer-ho des de la pàgina web del Museu Nacional d’Art de Catalunya.

Data de publicació: Dijous, 04 Abril 2024
  • Comparteix