Tornar

Premi Nat

Lliurament del Premi Nat 2020

El socioecòleg Ramon Folch i la biòloga Lynn Margulis, guardonats per la seva trajectòria en la divulgació de les ciències naturals.

El Museu de Ciències Naturals de Barcelona organitza des del 2018 el Premi Nat. Els guardons reconeixen la contribució de persones i institucions que han aconseguit apropar les ciències naturals a la societat, copsar el seu interès per la natura i despertar noves vocacions en disciplines com la biologia, la geologia i l’ecologia. En l’edició d’enguany, el Premi Nat 2020 s’atorgarà al socioecòleg Ramon Folch i, a títol pòstum, la Menció d’Honor es destinarà a la biòloga evolucionista Lynn Margulis. El lliurament se celebrarà el dimecres 25 de novembre en un acte que s’emetrà en directe per streaming i en el que Folch pronunciarà la conferència Difondre coneixement més que divulgar curiositats. A l’esdeveniment també hi participaran Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, i Anna Omedes, directora del Museu.

Ramon Folch és doctor en biologia especialitzat en l’àmbit de la socioecologia. Gran defensor de la biodiversitat i el medi ambient, des de la dictadura ha contribuït al coneixement de les ciències naturals i a la gestió ambiental a Catalunya i Espanya, tasca que ha conciliat amb una intensa activitat de comunicació. Exemples de la seva labor divulgativa i mediàtica són la sèrie televisiva de cinquanta capítols Mediterrània, la direcció tècnica de la revista electrònica Sostenible.cat, la publicació d’una trentena de llibres i la participació com a columnista i líder d’opinió en nombrosos mitjans.

Lynn Margulis va ser una de les biòlogues més influents del segle passat, la qual va aportar idees trencadores en l’estudi de l’evolució, la genètica i la microbiologia, i va saber divulgar-les a la societat a través de nombrosos llibres, conferències i vídeos. Destaca per formular la teoria de l’endosimbiosi segons la qual, les cèl·lules que componen els animals, les plantes, els fongs i els protozous provenen d’una fusió ancestral de cèl·lules bacterianes. Aquesta teoria va suposar un canvi de paradigma en la concepció de l’evolució biològica i va ser causa de nombrosos enfrontaments de Margulis amb una part de la comunitat científica reticent a les noves idees malgrat les evidències científiques que les avalaven. Margulis també fou una ferma defensora dels drets i igualtat d’oportunitats de la dona en l’entorn científic.

No deixeu passar aquesta oportunitat de conèixer a dues grans figures de les ciències naturals i de la divulgació. Més informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Divendres, 20 novembre 2020
  • Comparteix