Tornar

Una vista zenital de l'interior de la torre del MACBA amb una taula i quatre cadires

Lydia Ourahmane ocupa la torre del MACBA durant 108 dies

L'artista algeriana transforma el concepte d'exposició convertint les persones en matèria primera de la seva creació.

Teniu 108 dies per veure aquesta exposició, que estarà al MACBA del 28 de novembre a l'1 d'abril i que és una proposta de l'artista algeriana Lydia Ouhramane. Ella parla habitualment d'assumptes socials i polítics com els que ocuparan aquests dies la torre del MACBA, l'estructura que sobresurt a la banda dreta de la façana de l'edifici de Richard Meier.

Lydia Ouhramane va néixer a Saïda el 1992 i, encara que a Barcelona no la coneixem prou, és un talent jove que ja ha passejat les seves obres, entre les quals instal·lacions, vídeos, escultures i peces sonores, per Toronto, París, Milà, Brussel·les, Dubai, Nova York, Londres, Los Angeles, Johannesburg... No és, per tant, cap desconeguda, sinó una de les veus a escoltar amb atenció en l'escena de l'art contemporani.

A ella l'interessen qüestions relatives a l'espiritualitat, però també a la geopolítica mundial, a les migracions o al colonialisme i els seus efectes. En parla des de moltes perspectives i fent servir tècniques diverses, amb la qual cosa aconsegueix un punt de vista únic que expressa d'una forma absolutament personal i amb un llenguatge propi. Ho veureu ben clar en aquesta exposició.

I és que si l'artista es pregunta sempre en les seves creacions de quina manera podem trencar o subvertir les estructures que regeixen les nostres societats, ella mateixa ho fa amb la idea i el concepte de què hauria de ser una exposició. Com? A 108 dies ocupa aquesta torre del museu del qual us parlàvem i que podeu veure, en una vista zenital, a la fotografia. La foto, sí, suggereix més que no mostra, perquè l'exposició, de fet, encara no existeix. En formaran part les 108 persones a les quals Lydia Ourahmane ha fet extensiva la invitació que li va fer el MACBA. Durant els dies de l'exposició, aquestes persones s'alternaran en un espai convertit en una mena d'speaker corner que els concedeix la veu de manera temporal o un aparador en el qual exposar les seves vivències.

És una més de les propostes d'una artista que intenta convertir les seves creacions en protestes actives, sempre a partir de les experiències pròpies o les de les persones que participen en les obres. Aquest cop ho farà a partir del context social més immediat i donarà veu, així, als seus convidats. Perquè les experiències, les personals i les col·lectives, són la base del treball d'una artista que lliga perfectament l'esfera personal i la política, la quotidianitat i la història.

Voleu veure la creació més nova de Lydia Ouhramane a la torre del MACBA? Doncs teniu 108 dies per venir.

Data de publicació: Dimarts, 28 novembre 2023
  • Comparteix