Tornar

Retrat de la narradora visual independent Isadora Romero

El saber oblidat de la terra

Un treball audiovisual d’Isadora Romero reivindica la sobirania alimentària dels pobles a través dels records d’àvies i besàvies que eren “guardians de les llavors”.

La Cuina és un cicle de xerrades, tallers i activitats impulsat pel MACBA. El 8 de juny hi ha programada una nova sessió a l’Auditori del Convent dels Àngels, La Cuina oberta. La llavor fermentada, colonialisme i extractivisme, per donar a conèixer “memòries i sabers locals” dels petits agricultors de la regió colombiana de Cundinamarca, amb el guiatge de la narradora visual Isadora Romero.

Establerta a l’Equador, Isadora Romero centra la seva atenció en les identitats humanes, les qüestions de gènere i la temàtica ambiental. A més d’exposar la seva obra a l’Àfrica, Amèrica i Europa, ha rebut nombrosos premis i beques en matèria de fotoperiodisme, justícia social i medi ambient, especialment per part de la Fundació Magnum, els fons d’emergència de National Geographic i l’entitat Women Photograph.

A Barcelona, l’autora presentarà La sangre es una semilla: un vídeo narrat per ella mateixa i pel seu pare on qüestionen la desaparició de les llavors, la migració forçada, el racisme, la colonització i la consegüent pèrdua de coneixements ancestrals al llarg de les tres últimes generacions. Tot i que el projecte és una exploració del passat, fa servir tècniques contemporànies i juga amb els paral·lelismes entre els codis genètics i els codis binaris de les fotografies digitals amb la finalitat de fer una crida a recuperar, preservar i transmetre aquests coneixements per al futur.

Després de la projecció, el col·lectiu Eixarcolant parlarà de la importància de les llavors locals i de la importància de la sobirania alimentària; és a dir, el dret dels pobles a escollir lliurement allò que cultiven i allò que mengen. La xerrada s’acompanyarà d’un tast de galetes elaborades amb plantes silvestres i un te de flors silvestres oblidades de Montjuïc.

L’activitat és gratuïta, però cal inscriure-s’hi prèviament clicant aquí.

Data de publicació: Dimarts, 30 maig 2023
  • Comparteix