Tornar

Una doble imatge de l'actor protagonista durant la representació vestit amb una camisa blanca

'La màgia lenta': psiquiatria, societat i abusos a Dau al Sec

Un text de l'autor, director i intèrpret parisenc Denis Lachaud ens convida a pensar del 14 al 25 d'abril a la sala Dau al Sec sobre les relacions entre psiquiatria i societat i sobre els abusos als menors, a partir de la història d'un fals diagnòstic.

Denis Lachaud és un autor, director i actor que es va donar a conèixer primer com a fundador de la companyia teatral Le Téatralala, després com a autor de novel·les com ara J’apprends l’allemand, integrant de col·lectius multidisciplinaris com La Forge i, després, com a cocreador d'experiències escèniques tan interessants com Eldorado dit le policier, una peça teatral que tractava el tema dels sense papers mitjançant una inusual barreja de cinema i teatre.

Entre el 2005 i el 2006, va escriure Mon mal en patience, una peça sobre l'esquizofrènia que incloïa una escena sobre l'error de diagnòstic i algunes coses més. Aquesta escena, convenientment corregida i augmentada, va acabar sent l'origen de La màgia lenta, la peça que ara arriba a la sala Dau al Sec, dirigida per l'autor, compositor, director i actor Pierre Notte, que va ser entre altres coses secretari general de la Comédie Française fins al 2009 i que el 2011 va fundar la companyia Les gens qui tombent.

L'actor barceloní de cinema, teatre i televisió Marc García Coté interpreta la peça, que té com a protagonista una persona que va patir abusos durant la infantesa i que no és capaç de viure la seva vida de manera satisfactòria a conseqüència d'aquell trauma. 

Diagnosticat erròniament d'esquizofrènia, el protagonista lluitarà contra el dolor i intentarà fugir d'una veritat a la qual no vol enfrontar-se. És un personatge en lluita constant amb si mateix que trobarà en un terapeuta que l'acompanya en el procés de desenterrar el passat i en la força de les paraules dos aliats especialment valuosos. El muntatge constitueix un gran esforç interpretatiu, ja que el mateix Marc García Coté interpreta a tots els personatges que hi apareixen.

Si us interessen els temes que tracta l'obra, heu de saber que el dissabte 17 i el diumenge, 18 d'abril, hi haurà dos col·loquis postfunció durant els quals les psicoanalistes Anna Aromí i Elizabeth Escayola parlaran sobre l'error de diagnòstic (dissabte) i Vicki Bernadet, presidenta de la Fundació Vicki Bernadet, parlarà sobre la prevenció dels abusos sexuals a menors (diumenge).

Per conèixer un text destacat de la dramatúrgia francesa del nostre segle que toca un tema plenament actual, passeu per Dau al Sec, però abans consulteu el web d'aquest espai teatral del Poble-sec.

Data de publicació: Dijous, 08 Abril 2021
  • Comparteix