Tornar

Un mosquit

La malària en el punt de mira

Un recorregut visual per la història de la investigació i la lluita contra el paludisme.

Segons l’OMS, el 2017 unes 435.000 persones van morir al món a causa de la malària o paludisme, una malaltia que aquell mateix any va afectar 219 milions de persones de 90 països. Des de fa segles, s’investiga aquesta malaltia per fer-li front i a Barcelona hi ha equips de recerca capdavanters en aquesta línia. Per donar a conèixer la història de la malària i de la seva lluita, l’Institut de Salut Global de Barcelona, ISGlobal, ha produït l’exposició La malària en el punt de mira, que es pot visitar a la Facultat de Medicina de la UB fins a l’1 d’abril del 2020. La mostra recull objectes de la col·lecció particular de Quique Bassat, investigador ICREA i coordinador del programa de Malària d’ISGlobal.

La malària la causa un protozou del gènere Plasmodium, el qual es transmet i propaga gràcies a un mosquit (la femella de l’Anopheles), que l’inocula a través de la seva picada. Les peces exposades permeten conèixer com la malària ha avançat junt amb la humanitat i amb moltes altres espècies. De fet, algunes evidències traslladen la seva existència a 30 milions d’anys enrere. D’aquella època daten les mostres més antigues d’ADN de Plasmodium aïllades de mosquits atrapats en ambre. Des d’aleshores (i potser abans), la malària ha afectat a milions d’éssers humans però també s’ha donat en moltes altres espècies d’animals. Avui, per exemple, l’agent patogen es desenvolupa en espècies de rèptil i ocell, cosa que suggereix que els avantpassats d’ambdós llinatges (els dinosaures) podrien haver patit aquesta malaltia.

Tot i la seva antiguitat, no fou fins a finals del segle XIX que es va descobrir l’agent causant del paludisme, el Plasmodium, i poc després, el seu mecanisme de transmissió en humans a través de la picada de mosquits. En tan sols un segle i escaig, des d’aquell punt d’inflexió, la recerca al voltant de la malaltia ha avançat moltíssim. S’han desenvolupat mesures de prevenció i tractament, com els medicaments antipalúdics. A Espanya, per exemple, la malaltia fou erradicada en la passada dècada dels 60, però encara avui hi ha molts països on la malària és una malaltia endèmica i continua causant estralls i en molts casos el Plasmodium genera resistència als fàrmacs. D'altra banda, des de fa dècades es cerquen vacunes contra la malaltia, i precisament un equip d’ISGlobal ha participat en el desenvolupament de la primera que ha estat aprovada per l’Agència Europea de Medicaments i que ha posat en marxa un programa pilot de vacunació a Malawi, Ghana i Kenia.

Si voleu saber més sobre el passat i el futur de la malària, no deixeu de visitar l’exposició. Més informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimarts, 31 Desembre 2019
  • Comparteix