Tornar

Imatge de l'obra de teatre El silenci dels telers, de Maria Casellas

100 anys de vida a la fàbrica, amb ulls de dona

El Maldà acull l’obra ‘El silenci dels telers’, basada en el llibre d’Assumpta Montellà i el testimoni de les treballadores de les colònies tèxtils.  

Amb la segona revolució industrial, les conques dels rius catalans es van omplir de colònies tèxtils: complexos fabrils que donaven feina, escola, allotjament i recer espiritual a milers de famílies camperoles. Aquell sistema de producció va suscitar opinions per a tots els gustos. Molts que venien de pagès es consideraven afortunats: “Sort en vam tenir de les colònies i els amos, si no, ens hauríem mort de gana”. I d’altres es queixaven de la sensació d’ofec: “A les colònies teníem plat a taula, sostre i feina segura. Només ens faltava la llibertat”.

El 2012, Assumpta Montellà va publicar El silenci dels telers. El llibre es va convertir en un fenomen de vendes. Es tractava d’un rigorós i emocionant homenatge a totes les generacions de dones que van viure, créixer i treballar a les colònies. El 2019, l’actriu Maria Casellas va fer-ne l’adaptació, amb l’ajut d’Anna Maria Ricart a la dramatúrgia i de Ferran Utzet a la direcció.

Nascuda a l’antiga colònia de Cal Bassacs, a Gironella, Casellas volia transmetre allò que sentia de petita sobre les vides de la seva mare i àvies: “Havia sentit un munt d’històries i volia donar veu a aquestes dones perquè expliquessin les seves vivències i perquè va ser tan important per a elles aquest sistema de confort a l’entorn de la figura de l’amo, de l’església, de la feina, de l’hort, de l’escola, de l’economat i del cinema”.

L’objectiu, perfectament reeixit, és explicar el vessant humà de les colònies des de l’experiència femenina. A partir del llibre i de les entrevistes a dones que hi van treballar, l’obra desgrana diverses situacions i episodis des de principis del segle XX i fins al tancament de les fàbriques, a la dècada de 1980. I ho fa a través de dos personatges, la Pilar i la Carme.

Tal com explica l’altra protagonista, Andrea Portella, “les dues van vivint els diferents moments de la història, però elles no es fan grans. A través seu recreem diferents records, espais i tasques a la fàbrica, a casa o al safareig”. Amb elles, reviurem el dia a dia d’aquest món en miniatura que eren les colònies i veurem passar la història en majúscula mentre ens ocupem de les petites històries, la intrahistòria, sovint oblidades o menystingudes, tot i que són imprescindibles per entendre realment una època.

El diumenge 30 de gener tindrà lloc el col·loqui 100 anys d’història a les colònies industrials amb les membres de la companyia i de la historiadora i escriptora Rosa Serra, autora de Les colònies industrials de la conca del Llobregat.

El silenci dels telers estarà en cartell fins al 13 de febrer. Les entrades en línia tenen un cost de 16 euros –18, el cap de setmana– i les podeu comprar en aquest enllaç.

Data de publicació: Divendres, 21 Gener 2022
  • Comparteix