Tornar

Fotograma de “Mambar Pierrette”.

Mambar Pierrette i la lluita per la supervivència

La directora Rosine Mbakam presenta un film colpidor, en el marc del Docs del Mes, sobre una jove poderosa del poble de Douala.

Aquest mes de maig descobrireu la història d'una dona que lluita per mantenir el seu ofici i la seva vida: Mambar Pierrette. La jove modista prepara l’inici del curs escolar dels seus fills, a Douala, mentre ha d’enfrontar-se a les inclemències, com la pluja. Un drama real, dirigit per Rosine Mbakam, que podreu veure a diversos llocs de la ciutat durant aquest mes, gràcies a la iniciativa de DocsBarcelona.

Mambar Pierrette pot ser considerat, en un sentit estricte, un llargmetratge. No obstant això, Mbakam, amb la seva àmplia experiència com a documentalista, aborda la quotidianitat de Pierrette com si es tractés d’un document de la vida real. A més, el fet que la majoria dels actors no siguin professionals i s'interpretin a ells mateixos reforça la sensació d’autenticitat.

Quan les precipitacions arriben al poble, l’aigua es desborda dels barrancs i inunda els carrers. Mambar Pierrette buida amb resignació l'aigua que ha entrat a la seva llar amb l'ajuda dels seus fills. Però això no és tot; quan arriba al seu taller de costura, situat en un barri marginal de la ciutat camerunesa, també ha d’enfrontar-se al mateix calvari.

L'inici del curs escolar representa un període d’un elevat volum de feina per a la modista, ja que des de l'alba fins al vespre, cus uniformes escolars. Tot i l’esgotament, sempre troba un moment per poder atendre les preocupacions dels veïns i amics que passen per allà. Pierrette també en té les seves: és mare de tres fills i té un marit que es nega a contribuir a les tasques domèstiques. A més, mai té suficients diners, els clients li regategen el preu i la reparació de l’antiga màquina de cosir li suposa una fortuna. 

Aquests obstacles, però, són insignificants en comparació amb la desgràcia que li ocorre. Els seus dies són llargs i densos, mentre l'expectació dels seus fills va en augment. Així doncs, permetrà la pluja de Douala que Pierrette els ofereixi una bonica tornada a l’escola?

El film s’ha presentat en diversos festivals com el Cannes Film Festival (França, 2023), Toronto Film Festival (Toronto, 2023), IDFA (Països Baixos, 2023) i Göteborg Film Festival (Suïssa, 2024).

Aprofiteu l’oportunitat de gaudir de la projecció de maig del Doc del Mes amb Mambar Pierrette. Les projeccions poden ser amb subtítols en català o castellà i el preu de l’entrada varia segons l’espai. Podeu consultar el lloc on veure el documental, així com les dates a la pàgina web de DocsBarcelona

Data de publicació: Dilluns, 13 maig 2024
  • Comparteix