Tornar

Les integrants de la formació vestides amb robes de colors i estirades pel terra

Mancha 'E Plátano porten al Mediterrani la bomba porto-riquenya

I si contaminem l'escena mediterrània amb els sons i les danses de Puerto Rico? S'ho ha proposat Mancha 'E Plátano, una formació dedicada a donar a conèixer la bomba. Si no sabeu què és, veniu el divendres, 11 de juny, al Centre Cultural Albareda.

L'interpreten les Mancha É Platano, un col·lectiu de percussió, dansa, poesia i molt més que està format per Marina Molina, Daniela Torres, Ámbar Rosado i Isadora López, dones boricua (és el nom que reben les habitants de Puerto Rico), que ja fa uns anys van coincidir a la capital catalana i que són les creadores d'un col·lectiu artístic el nom del qual fa referència a les petites pigues de la pell, fent servir el nom que se li dona a aquesta mena de marques en una terra de plàtans verds.

La missió d'aquestes dones és difondre en el món mediterrani un estil de música i ball propi de Puerto Rico. És la bomba, un gènere amb les arrels enfonsades en l'Àfrica. El van crear les esclaves de les plantacions de sucre i el van assumir els cimarrones, aquells esclaus i esclaves negres que havien fugit de les plantacions. La música que feien, les danses que interpretaven i les històries que explicaven parlen de lluita, de resistència, de dones, d'esclavitud i de llibertat.

Potser en alguns moments, la bona societat de Puerto Rico va renegar de l'herència coreogràfica, sonora i literària dels esclaus africans representada per la bomba, però no només ha sobreviscut fins avui sinó que, gràcies a artistes com les integrants de Mancha É Platano, ha creuat l'Atlàntic i s'estén decididament per Barcelona i el Mediterrani.

Si voleu descobrir un ritme i un estil de dansa que potser no coneixeu encara, veniu a veure i escoltar les Mancha 'E Plátano, però abans consulteu el web del Centre Cultural Albareda.

Data de publicació: Divendres, 04 Juny 2021
  • Comparteix