Tornar

Foto de la platja del Somorrostro

Un mar sota pressió

El Centre de la Platja emmarca les seves activitats d’agost en els efectes del canvi climàtic sobre els ecosistemes marins i en solucions per mitigar-los.

Des de les primeres civilitzacions, el mar Mediterrani ha estat testimoni de la fundació de noves ciutats, del progrés social i tecnològic, de noves formes d’aprofitar els recursos naturals i transportar-los, d’incomptables batalles i d’altres grans fets que han marcat la història. A partir del segle XX, el mar Mediterrani passa de testimoni a víctima de tots aquests fets i experimenta grans transformacions que el sotmeten a una enorme pressió humana agreujada per un canvi en el patró climàtic. I no és l’únic. El medi marí de tot el món es ressent de les nostres agressions. Durant l’agost, l’equipament ambiental del Centre de la Platja, al Somorrostro de Barcelona, ha organitzat un seguit d’activitats emmarcades precisament en l’impacte del canvi climàtic en els mars i oceans, i la seva mitigació.

Durant tot el mes, amb una entrevista a Isabel Cacho, científica especialitzada en geociències marines, i l'exposició Com ens afecta el canvi climàtic? podreu conèixer l’estreta relació dels oceans amb el clima mundial i situar-vos en els escenaris climàtics a què ens enfrontem en funció de les mesures que prenguem. Per exemple, un dels grans problemes que deriva de l’escalfament de l’aigua marina i de l’augment de diòxid de carboni (que al seu torn fa que l’aigua esdevingui més àcida) és l’anomenat blanqueig de corall. Els coralls són uns animals colonials que juguen un paper clau en els ecosistemes marins i que viuen en simbiosi amb algues microscòpiques les quals són la font dels seus bells colors. Des de fa dècades s’està observant un blanqueig generalitzat en coralls de tot el món associat a la pèrdua d’aquestes algues i causat pel desequilibri de les condicions de l’aigua, la qual cosa té un gran impacte en la biodiversitat marina. El dijous 5 d’agost, una videoconferència amb l'entitat Millas y Orillas des de Malàisia permetrà conèixer el problema de primera mà.

A Barcelona, a primera línia de la costa no es troben exemples de coralls, però sí nombrosos representants de la riquesa natural de les nostres platges, fins i tot en un entorn tan urbanitzat i massificat com és el de la ciutat. Així ho podreu comprovar el dissabte 14 d’agost amb una sessió de biosnorkel adreçada a joves i conduïda per l’entitat Anèl·lides. Algunes idees per protegir aquesta biodiversitat i molta altra més difícil de veure, us les donarà l’autora Anna Casals en una sessió familiar de contes per salvar el planeta, el dissabte 28 d’agost. I també per a públic familiar, el taller i joc Què en sabeu de les meduses?, a la platja de Nova Icària el diumenge 29 d’agost, us endinsarà en la fascinant biologia d’aquests animals i com el canvi climàtic els afecta.

Més informació en aquest enllaç.

 

Data de publicació: Dijous, 05 Agost 2021
  • Comparteix