Tornar

Un moment de Maragall a casa

Tornen les representacions de 'Maragall a casa'

L'actor Jep Barceló es posa en la pell de l'escriptor i poeta en un monòleg que té lloc a l'habitatge on l'autor va viure els darrers anys. 

A Sant Gervasi hi ha la casa que Joan Maragall i Gorina, figura cabdal de la poesia modernista, va habitar des del 1899 fins al dia de la seva mort, el 20 de desembre de 1911. L'habitatge és avui l'Arxiu Joan Maragall, gestionat per la Biblioteca de Catalunya. Coincidint amb el centenari del naixement de l'autor barceloní, l'any 2011, Josep Maria Jaumà va prendre alguns dels articles, poemes i cartes de Maragall i en va teixir el text titulat Maragall a casa, un monòleg en què l'actor que l'interpreta ha de posar-se en la pell de l'escriptor, i pensat especialment per representar-lo al menjador de la casa de Sant Gervasi. Jep Barceló és l'actor que encarna Maragall, mentre que la direcció de l'obra és de Dolors Vilarasau. També cal destacar la música composta per Joan Alavedra. Després d'onze anys, el monòleg se segueix representant cada temporada a l'Arxiu Joan Maragall cada primer dilluns de mes, si bé aquest darrer tram del 2022, per com cauen els festius en el calendari, les dates varien un xic: podreu anar a veure Maragall a casa el 10 d'octubre, el 7 de novembre o el 12 de desembre, sempre a les 20 h.

En l'obra, Joan Maragall narra als assistents aspectes de la seva vida així com les seves idees, sentiments i alguns dels esdeveniments socials, culturals i polítics que li van tocar viure. Josep Maria Jaumà defineix l’obra com “una classe viva de cultura catalana i de responsabilitat cívica d’un intel·lectual”. I afegeix: "L’home Maragall i la seva obra continuen essent un referent literari, moral i cívic indispensable per a nosaltres, per al país".

Per a més informació i reserves, entreu aquí.

 

Data de publicació: Dimarts, 04 Octubre 2022
  • Comparteix