Tornar

L'actor protagonista retratat amb samarreta i amb una pala entre les mans

Memòria històrica a l'Off de La Villarroel

Gerard Vázquez, autor del text de L'Enterrador, dirigeix l'actor Pepe Zapata.

Com totes les guerres, la Guerra Civil Espanyola va ser un seguit de barbàries i assassinats. I, tot i això, entre els desastres d'aquesta guerra encara es poden trobar notes de dignitat i humanitat. N'ha recollit una, de ficció, però basada en personatges que van existir realment, el dramaturg Gerard Vázquez, autor i director d'aquest muntatge, que es pot veure en horaris i dies poc habituals (diumenge i dilluns) dins del cicle Off de La Villarroel (Foto: David Ruano).

Gerard Vázquez és un dramaturg, guionista i director que es va formar en els cursos impartits per José Sanchis Sinisterra a la Sala Beckett de Barcelona. Ha escrit, entre altres, peces teatrals com Cansalada cancel·lada (1999, Premi SGAE de Teatre de 1995), Uuuuh! (2005, Premi Butaca al millor text teatral de 2006 i finalista del Premi Max de les Arts Escèniques de 2007, estrenada al Teatre Nacional de Catalunya dins del projecte T6) o Quid pro quo (2008).

Ara, porta a escena l'actor Pepe Zapata en el paper d'un actor que prepara un monòleg sobre els fets terribles que es van viure durant la Guerra Civil. L'estrenarà d'aquí a uns dies i l'ha preparat a partir dels testimonis dels seus mateixos familiars.

Zapata interpreta, de fet, un personatge que s'assembla força a persones reals com l'anomenat Enterrador de Paterna. Us parlem de Leoncio Badía Navarro, que va ser combatent republicà, va ser condemnat a mort i, un cop commutada la sentència, nomenat enterramorts del municipi de Paterna. Allà es va jugar la vida per recuperar objectes personals dels republicans afusellats, permetre a les famílies veure els cossos abans de ser enterrats o facilitant-ne la identificació.

Aquell va ser un personatge real, però la seva història conté les essències de la que us explicarà Pepe Zapata en escena, amb la participació, interpretant una cançó, de la veu d'Alba Carmona.

Ell i ella ens expliquen la història d'un enterrador dedicat a donar sepultura als ajusticiats durant la Guerra Civil que, de fet, constitueix un intent de "desenterrar" la memòria de les víctimes i de persones que, com l'Enterrador de Paterna (el personatge ha protagonitzat fins i tot un còmic) van fer una mica més fàcils les vides de les persones represaliades.

Si no us voleu perdre L'Enterrador, veniu a La Villarroel, però abans consulteu al web la informació sobre les representacions.

Data de publicació: Dimarts, 09 juliol 2024
  • Comparteix