Tornar

Rosa Andreu

Rosa Andreu fa memòria de les oblidades

Amb text de Tecla Martorell i direcció de Joan Pascual, l'actriu recorda quatre dones represaliades acabada la Guerra Civil.

Un capítol dramàtic de la Guerra Civil i la postguerra en terres tarragonines protagonitzat per quatre dones. Així es podria resumir Memòria de les oblidades, el monòleg que l'actriu Rosa Andreu porta a l'escenari cada dijous a les 19 h al Teatre del Raval fins al 28 de juliol. Andreu interpreta un text de Tecla Martorell que gira entorn les històries de Maria, Annita, Dolores i Teodora. Totes quatre varen ser jutjades i condemnades a presó al convent de Les Oblates de Tarragona quan va acabar el conflicte bèl·lic. Van sofrir la política de dispersió aplicada per la maquinària franquista, i les varen allunyar de les seves famílies. Estaven soles i sotmeses a condicions molt dures. La mateixa duresa de la presó les va portar a la mort. Els seus cossos van acabar enterrats a la fosa comuna del cementiri de Tarragona. En total, varen ser onze les dones que van morir al convent de Les Oblates, edifici convertit en presó del 1939 al 1941. També es recorda Elisa Cardona, l'única dona afusellada a la demarcació de Tarragona, a la Muntanyeta de l'Oliva, i enterrada també en una fosa comuna.

Al monòleg, dirigit per Joan Pascual i amb música en directe de Ferran Barrios, s'expliquen aquests episodis, però també com, mort el dictador, es va oblidar el patiment de les persones que no sabien on eren enterrats alguns dels seus familiars. Moltes d'aquestes persones van invertir, sense èxit, temps i diners per mirar de trobar els cossos i dignificar-los.

Més informació i entrades, en aquest enllaç.

Data de publicació: Dijous, 23 Juny 2022
  • Comparteix