Tornar

Onades arribant a un litoral.

Memòries del Tsunami

La projecció del documental que relata un dels desastres més grans del Japó i les seves conseqüències.

Els desastres naturals deixen una empremta que perdura tot i el pas del temps. No només pel que fa als danys físics, la salut mental de les persones que viuen a les zones afectades també es veuen malmeses. La por que torni a succeir, els records del passat o les pèrdues emocionals que ha suposat l’infortuni incideixen directament a les vides de les poblacions dels països que pateixen aquesta realitat. DocsBarcelona projectarà Memòries del Tsunami, un documental d’Hélène Robert i Jeremy Perrin que explica el desastre d’una onada gegant que va sacsejar el Japó i les seves conseqüències. Diverses sales i espais de Barcelona acolliran la peça del 5 al 30 d’abril

El film explica la història del tsunami que l'11 de març del 2011 va arrasar la costa de la ciutat de Sendai, capital de la prefectura de Miyagi. L’onada va ser la conseqüència d’un terratrèmol de magnitud 9 que va tenir lloc aquella mateixa matinada. Aquest desastre sense precedents va deixar al seu pas més de 15.000 persones mortes i un país devastat. A partir de la tragèdia, contemplant el mar com a un element hostil, es va iniciar la construcció d’un immens mur d’espigó que bloquejarà 400 km de possibles nous tsunamis. A l’espera dels resultats, l’obertura del mar dels pobles de la costa de Tohoku, al nord-est de l’illa més gran del país, està a punt de ser delimitada. 

Tot i el pas de més de deu anys, avui en dia encara arriben fantasmes a les costes japoneses. Persones desaparegudes suren sobre els litorals de les zones afectades i remouen els sentiments i records de les famílies. El documental explica els testimonis de les comunitats supervivents i com, encara ara, mantenen la creença que els esperits de les víctimes segueixen presents a les seves vides.   

Una història sobre fantasmes, records i els efectes socials i ambientals on es mostra com les onades del tsunami que va trasbalsar el Japó segueixen vives en l’imaginari col·lectiu. Tota la informació i els detalls de les projeccions en aquest enllaç.

Data de publicació: Dijous, 30 març 2023
  • Comparteix