Tornar

El cartell de la Mercè amb la patrona portant una arracada en forma de nota musical

La Mercè, aparador de la millor música de Barcelona... i més enllà

Concerts simfònics, pop, cançó, ritmes urbans, sons d'última generació... Tot ho trobareu, del 23 al 26 de setembre, a la programació musical de la Mercè 2021, una mostra de la millor música que es fa a Barcelona... i més enllà. 

Un total de 114 grups i artistes dels estils més diversos formen part de la programació de la Festa Major d'enguany, repartits entre els de Música Mercè, els del Festival BAM i els del programa Acció Cultura Viva. Com sempre, els concerts són gratuïts, però la limitació de places fa necessari fer reserva al web de la Mercè. Es podrà formalitzar la per als concerts del festival BAM i Acció Cultura Viva a partir del dimarts, 14 de setembre i, per als concerts de Música Mercè, a partir del dimecres, 15. Per cada reserva es podrà demanar un màxim de dues localitats. A més, enguany la reserva no es farà per a un concert en concret sinó per a un espai i una franja horària, cosa que permetrà que els espectadors i espectadores gaudeixin de diferents propostes amb una única reserva. Es demana a la ciutadania que, si no pot fer servir una reserva ja realitzada, l'anul·li mitjançant el web de la Mercè (el procediment és molt senzill) per tal que algú altre pugui gaudir de l'espectacle. 

La programació d'aquesta Mercè està centrada en el talent barceloní i català, encara que també hi ha propostes d'altres procedències; respecta la paritat, amb més de la meitat de les propostes liderades per dones i persones no-binàries i aposta pel talent emergent, portant als escenaris grups i artistes procedents de les escoles de música de la ciutat i guanyadors dels concursos de nous talents. 

Tots els concerts s'organitzen en una dotzena d'espais repartits per la ciutat, entre els quals alguns de nous, d'altres que ja són clàssics de la Festa Major i alguns més que es van estrenar com a escenaris de la Mercè l'any passat i que, vist l'èxit, repeteixen en aquesta edició.

Així, els concerts de Música Mercè es repartiran de manera temàtica entre escenaris com el Teatre Grec, que acull enguany una programació centrada en la música que sona a les ribes del Mediterrani. Per allà passaran bandes de la ciutat com l'Orquestra Àrab de Barcelona o la Barcelona Gypsy Balkan Orchestra, però també formacions italianes com el Canzoniere Grecanico Salentino o la cantant i actriu sahrauí instal·lada a Barcelona Aziza Brahim. Valors del flamenc com Carmen Linares i del flamenc-fusió com Mariola Membrives són integrants d'una programació que també inclou, entre altres, Clara Peya, Judit Nedderman o la guitarra d'un artista atemporal: Toti Soler.

Part de la ciutadania va descobrir l'any passat els Jardins del Doctor Pla i Armengol gràcies a la programació musical de la Mercè. L'espai repeteix enguany i acull les veus més noves de la cançó que han aparegut en els últims anys a casa nostra, entre les quals moltes dones com Carlota Flâneur, Núria Graham, Gessamí Boada o Renaldo & Clara, a més d'artistes com Caïm Riba i Pau Vallvé.  El mateix escenari acollirà igualment els concerts dels grups guanyadors de les últimes edicions dels festivals de talents joves Brot i Sona9.

Les músiques urbanes i llatines, amb els sons flamencs de fons, ocuparan per la seva part un nou escenari de la festa: el Camp de Futbol Municipal Vall d'Hebron. Allà escoltarem des de la sorpresa flamenca que constitueix Christian de Moret fins a Senior i el Cor Brutal, passant pels Power Burkas, Nueva Vulcano, Queralt Lahoz, La Dame Blanche o els famosíssims 31 FAM.

A la Plataforma Marina del Fòrum, tindrem enguany l'escenari Mediterràniament, amb actuacions de The Crab Apples, Joana Serrat & The Great Canyoners, Buhos, Oques Grasses o els Stay Homas, però també amb una nit afrolusitana que ens portarà els sons de formacions i artistes com Ayom, Bandé Gamboa o Les Amazones d'Afrique.

Les emissores de ràdio ompliran de música l'Estadi Olímpic durant la Mercè, amb propostes que van des de Suu i Pepet i Marieta fins a Beth o Lildami, entre molts altres. I a la plaça Major de Nou Barris tornarà a sonar la música simfònica amb concerts de l'OBC, la Banda Municipal de Barcelona o l'Orquestra i Cors del Gran Teatre del Liceu. L'espai acollirà la interpretació, a càrrec dels joves integrants del projecte Vozes, d'una simfonia del compositor i pianista cubà José María Vitier creada per commemorar el cinc-cents aniversari de L'Havana, ciutat convidada de la Mercè 2021. La cantant mallorquina Maria del Mar Bonet participarà com a estrella convidada en la interpretació de la peça.

La plaça Reial acollirà també concerts de les escoles de música de la ciutat i de formacions corals catalanes. I el Moll de la Fusta serà en aquesta edició un espai compartit entre la programació de Música Mercè, que dedicarà una nit als sons cubans o d'inspiració cubana (Las Karamba, Roberto Fonseca Trío i Interactivo) i la del Festival BAM.

Festival BAM i Acció Cultura Viva

El BAM, que enguany organitza per primera vegada la cooperativa L'Afluent, omplirà el Moll de la Fusta (desdoblat en Besòs i Llobregat) dels sons més nous i interessants que s'escolten actualment, entre els quals el folk del mexicà Ed Maverick, o noms de l'escena local, estatal i europea que van des de les Cariño i el seu indie-pop vingut des de Madrid fins als coneguts Hidrogenesse, la nova sensació neo-soul de l'escena parisenca Crystal Murray o el sempre provocador projecte sonor de Samantha Hudson.

A la plaça de Joan Coromines, un altre dels seus escenaris clàssics, el BAM programa des de la sessió conjunta i molt futurista de Lyzza i el cíborg Kai Landre, fins als sons experimentals i post-punk de Wind Atlas o el projecte del músic, compositor i productor Aleix Clavera anomenat Ulldeter.

L'Antiga Fàbrica Estrella Damm, finalment, acollirà vuit concerts del festival BAM, entre els quals el folk-pop dels Tronco i la cantautora Lidia Damunt però també el novíssim projecte Eterna Juventud.

No tota l'oferta musical de la Mercè s'acaba amb Música Mercè i el Festival BAM. Qui vulgui gaudir d'un esdeveniment musical participatiu i programat en combinació amb els principals agents de l'escena musical de la ciutat no es perdrà Acció Cultura Viva, una cita amb Fabra i Coats com a escenari que mostrarà la diversitat i riquesa de la música que es fa a la capital catalana. 

El projecte ha estat programat de manera participativa amb les entitats, col·lectius i persones de la ciutat, mitjançant una convocatòria oberta i a partir de més d'un miler de propostes.

En aquest marc escoltarem des de punk pop com el que ens formulen els Alavedra, fins a les líriques combatives de caràcter feminista de Lil Russia, però també la barreja de jazz i folk llatinoamericà de la colombiana Marta Gómez, la potència de la cantant, compositora i productora de l'Hospitalet Suzanna, la proposta desinhibida, queer i feminista de Las Marikarmen i els sons, entre reggae, afrobeat i dancehall que produeix l'artista nigerià establert a Barcelona Prince Osito. A més de representants d’identitats no binàries i dissidents, la programació inclou artistes que exploren gèneres poc representats a l'escena musical barcelonina i que sovint combinen ritmes com el flamenc, la fusió, l’electrònica, el rap, les noves músiques urbanes, el dancehall, els sons africans i el jazz, entre d’altres.

Acció Cultura Viva inclou també tallers i activitats diverses, a més d'alguns clàssics que tornen a programar-se enguany, com ara la popular fira de discogràfiques independents o un projecte d'escolta conegut com a Discofòrum, enguany organitzat pel col·lectiu Las Pibas Producen, dedicat a visibilitzar el paper de les dones en la música.

Si voleu més informació sobre la programació musical de la Mercè 2021, consulteu el web de la Festa Major de Barcelona, el web del Festival BAM i el d'Acció Cultura Viva.

Data de publicació: Dilluns, 06 Setembre 2021
  • Comparteix