Tornar

Una imatge del cartell creat per David de las Heras amb tres dones d'edats diverses gaudint plegades de la Festa Major

La Mercè recupera la normalitat sense renunciar a incorporar novetats

Tothom a punt? El 23 de setembre comença una nova edició de la Festa Major de la ciutat. I serà com abans... però amb novetats!

Les celebracions de la Mercè tornen a recuperar la normalitat després d'uns anys de restriccions i això vol dir que ja no caldrà inscriure's per gaudir de les activitats ni hi haurà limitacions d'aforament. Del 23 al 26 de setembre, la ciutat viurà una Mercè com les d'abans de la pandèmia, això sí, enguany amb algunes novetats: s'afegeixen espais nous a la festa, es commemora l'aniversari del passeig de Gràcia concedint-li més protagonisme i no només s'estrenen escenaris musicals, sinó també una nova programadora.

Són quatre apunts d'una Mercè que serà com sempre, però que no deixa de renovar-se, fins i tot pel que fa a les activitats tradicionals. Tot començarà, sempre amb el cartell creat per David de las Heras de fons (a la imatge), el divendres, 23, amb el Repic de campanes del Campanar de la basílica de Santa Maria del Pi, el Seguici Inaugural i, després, el pregó de Festa Major de la directora de cinema Carla Simón, l'autora de la premiada Alcarràs.

La pregonera ens convidarà a gaudir d'una festa que té en la tradició un aspecte destacat. Entre les novetats d'enguany en les propostes tradicionals, la celebració del dos-cents aniversari del passeig de Gràcia, que el diumenge, 25, es convertirà en escenari preferent de les activitats de cultura popular, incloent-hi un Correfoc dels petits i un Correfoc de la Mercè que fa anys que no se celebren i que enguany començaran, respectivament, al passeig de Gràcia amb Aragó i al passeig de Gràcia amb Rosselló.

També la plaça de Sant Jaume torna a acollir després de l'aturada les colles castelleres, que tenen programades actuacions el dissabte, 24 (Diada Castellera de colles locals) i el diumenge, 25 (Diada Castellera Històrica de la Mercè). 

Més novetats? El divendres, 23, al vespre, podreu contribuir a la recuperació d'una activitat que no se celebrava feia molts anys i que enguany es recupera: una Nit de la Vigília amb els Gegants de la Ciutat, del Pi i de Santa Maria del Mar, que sortiran de la plaça de Sant Jaume per recórrer els carrers de la Ciutat, de Regomir, Ample, d'Avinyó i de Ferran. La plaça de la Mercè, a més, torna a acollir concerts i ballades de sardanes, però, com a part de les celebracions de Roma com a ciutat convidada de la Festa Major, esdevindrà un cinema a l'aire lliure on veure bon cinema italià (i alguna cosa més) els dies 23, 24 i 25. Passeu finalment per la platja de la Barceloneta, que recupera els dies 23 i 24 el Festival Pirotècnic Internacional i, el dia 26, per l'avinguda de Maria Cristina, que torna a ser el centre d'un gran Piromusical com els d'abans que celebrarà la presència romana a la festa, el feminisme i el 175 aniversari del Gran Teatre del Liceu. 

Que soni la música!

La música i la dansa més tradicionals recuperaran els escenaris de la plaça de la Catedral, on conviuran amb els concerts de Música Mercè. La programació musical de la Mercè d'enguany també té novetats, començant per la programadora, una Gisela Sais que ha repartit en vuit espais una quarantena de concerts entre els quals els que se celebren al Teatre Grec, ja consolidat com a escenari musical de la festa, els Jardins del Doctor Pla i Armengol i molts altres que ja havien acollit en anys anteriors les músiques de la Mercè. Entre els nous escenaris, però, una ronda de Sant Antoni transformada en un escenari dedicat al ball, i la Zona Universitària, on se celebraran alguns dels concerts organitzats per emissores de ràdio. 

La programació de Música Mercè és extensa i diversa, però inclou moltes propostes dedicades a Roma, la ciutat convidada, amb artistes italians tan destacats com Rachele Andrioli i el seu cor de veus femenines; Mannarino, un dels artistes més reconeguts al país veí que debuta a Catalunya, el sempre inclassificable cantautor italià Vinicio Capossela o Paolo Angeli.

Moments de record a grans artistes desapareguts com Pau Riba, actuacions de grans figures de la rumba catalana com Peret Reyes, cites amb grans noms de la música mestissa com Juan Perro o propostes pensades per ballar sense parar (31FAM, Els Catarres, Delafé y las Flores Azules, Koko-Jean and the Tonics...) formen part d'una programació que inclou moments simfònics a la plaça Major de Nou Barris, com el concert dedicat al repertori de la gran Mina amb Vozes i la mezzo Marta Valero.

Part de la programació musical de la festa, però, està a càrrec del Barcelona Acció Musical, festival dedicat a les músiques més noves, alternatives i transgressores. El Moll de la Fusta, la Rambla del Raval o l'Antiga Fàbrica Estrella Damm acolliran propostes molt diverses estilísticament però sempre innovadores. Entre la programació, trobareu músiques amb arrels com les d'Anna Ferrer, Cruhda, Nidia o la marroquina Asmâa Hamzaoui, entre altres; sons de club com els de Don’t hit a la negrx o els que ens proposa el col·lectiu artístic i polític de descendents d'asiàtics Catàrsia; i també sons extrems com els de YESSi PERSE i l’espectacle TOP5, Les sueques, Frantic Amber i les madrilenyes Bones of Minerva. Consulteu el programa complet, ja que hi ha moltes més propostes que no us hauríeu de perdre.

L'oferta musical de la Festa Major, finalment, no estaria completa sense el festival Acció Cultura Viva, impulsat per l’Ajuntament i organitzat de manera col·lectiva, assembleària i oberta. El 23 de setembre a la Nau Bostik i el 24 i 25 de setembre al recinte de Fabra i Coats podreu escoltar des de La Maga i Koers fins a Robot Emilio i Joana Dark, entre altres. No us perdeu la Fira Discogràfica independent del dia 24 a Fabra i Coats.

Humor, integració i participació en el MAC

Les arts de carrer, el circ i el teatre per a tots els públics són la base de les propostes del Mercè Arts de Carrer (MAC), un dels festivals més populars de la Festa Major. El parc de la Ciutadella, amb les propostes de dansa i arts de carrer, i el Castell de Montjuïc, amb les actuacions de circ, són dos dels epicentres del festival, que s'estén també pel parc de Joan Miró, el palauet Albéniz, el parc de la Trinitat i l’Antiga Fàbrica Estrella Damm. Pareu atenció especial a la programació d'un nou espai festiu: el parc de l’Aqüeducte (Ciutat Meridiana), on Pallassos Sense Fronteres ha preparat un Cabaret de Pallasses Sense Fronteres, a més de cercaviles i una pila d'actuacions que us faran riure de valent. Si us agrada la música, l'espai acull, recordeu-ho, concerts de la Barcelona Jazz Orchestra i de la Balkan Paradise Orchestra.

Humor, una mirada integradora i molta participació del públic són característiques essencials del festival Mercè Arts de Carrer d'enguany, ple de propostes vingudes de Roma i la resta d'Itàlia. Algun consell per no perdre's en aquesta jungla de propostes de dansa, teatre, circ i cultura urbana? Repasseu el programa, que tot paga la pena, però entre altres propostes destacades, teniu la dansa integrada de l’espectacle Frock!, dels anglesos Stopgap Dance Company, les danses urbanes dels Brodas Bros al Brodas Bros Cabaret o el ritmes africans amb la proposta It began in Africa, de Festa Sabar.

Tallers de dansa pizzica italiana, espectacles de titelles diferents com el del grup de titelles hip-hoperes alemany Puppetmastaz o danses futuristes com les de Future Cargo són només algunes de les moltes propostes, que inclouen en diversos espais (el Castell del Circ, el parc de l'Aqüeducte...) presència d’artistes ucraïnesos refugiats.

Recordeu, però que encara hi ha moltes activitats més en la Mercè d'enguany. Consulteu al web la programació completa de la Festa Major de Barcelona.

Data de publicació: Dilluns, 12 Setembre 2022
  • Comparteix