Tornar

Una de les obres de l'exposició recorda un reliquiari religiós fet amb plomes de gall d'indi i amb la imatge d'un sexe femení al centre

Metàfores plàstiques contra la submissió femenina

Contra la submissió a l'home, art. És la recepta que ens proposa l'artista colombiana María Eugenia Trujillo a l'exposició Ni sumisa ni devota, que podem veure fins al 19 de novembre.

La Imaginart Gallery de l'avinguda de la Diagonal acull aquests dies les obres de María Eugenia Trujillo, una artista rebel i inconformista que, en les seves creacions artístiques, llança un missatge, alt i clar, contra la submissió històrica de les dones.

En aquesta actitud ha tingut un paper destacat una religió que ha considerat la dona, des d'Eva, com a encarnació de la luxúria i dels pecats i com a portadora de la temptació. D'aquí que l'artista faci servir elements propis de la cultura judeocristiana i els subverteixi, creant una mena de metàfores plàstiques que ens parlen de la societat en la qual vivim, de la religió que marca tants aspectes de la nostra vida i d'una història que ha col·locat les dones en una posició d'inferioritat.

Amb les seves obres, l'artista denuncia els sentiments de culpa que la religió inculca en les dones i, per contra, reivindica l'alliberament d'aquests sentiments i el plaer sexual. Així, crea, per exemple, unes custòdies que no protegeixen hòsties consagrades, sinó que suggereixen les formes d'un sexe femení (a la imatge, detall d'una de les obres de l'exposició).

De la mateixa manera, els clàssics brodats en els quals tantes hores van consumir dones de les procedències més diverses es posen en aquesta exposició al servei de missatges feministes. Són les maneres que té Trujillo per representar mitjançant  l'art la subjugació i els maltractaments als quals ha estat sotmesa la dona històricament  i per convidar-nos a considerar el cos femení com un element sagrat.

Especialment interessada des dels inicis de la seva trajectòria en els tabús que envoltaven el sexe femení, l'artista va estudiar Filosofia i Lletres i Belles Arts. A Colòmbia, a França i al Canadà, entre altres països, s'han vist unes obres en les quals sovint ha fet servir maniquins i brodats per parlar sobre el gènere i sobre les concepcions tradicionals de la sexualitat en les nostres societats.

Si voleu conèixer les obres de María Eugenia Trujillo, adreceu-vos a la Imaginart Gallery per veure Ni sumisa ni devota, però abans consulteu tota la informació sobre l'exposició al web d'aquesta galeria de l'avinguda de la Diagonal.

Data de publicació: Dijous, 30 Setembre 2021
  • Comparteix