Tornar

Retrat d'un grup d'immigrants asiàtics davant la persiana d'un local comercial

'La meva gent, els meus paisatges': la nova immigració, vista per Joan Guerrero

Va ser fotoperiodista i va treballar per diversos diaris durant molts anys, però avui és un dels grans de la fotografia social barcelonina. Us parlem de Joan Guerrero, que, fins al 23 de setembre, mostra les seves fotos a l'Espai Fotogràfic Can Basté.

La mostra es titula La meva gent, els meus paisatges, i tracta un tema que no és gens aliè a la trajectòria d'aquest fotògraf: la immigració. El mateix Guerrero va néixer a Tarifa el 1940 i va arribar a Barcelona per treballar en una fundició. Però el món de la imatge el reclamava i a partir del 1969 va començar a retratar el seu entorn amb la seva càmera.

Va documentar així una generació d'immigrants que lluitaven per aconseguir una vida digna a Barcelona, a Santa Coloma de Gramenet (on vivia Guerrero) o a qualsevol dels barris populars o localitats de la zona metropolitana.

Suburbis, barriades, ravals que de vegades ja han deixat d'existir i només persisteixen en forma d'imatges van ser alguns dels temes preferits de Joan Guerrero durant tota la seva trajectòria. No és estrany que, l'any 2009, el fotògraf fos guardonat amb la Medalla d’Or al Mèrit Artístic per l’Ajuntament de Barcelona.

Ara, però, fotografia una nova generació d'immigrants, que potser han arribat de més lluny que aquells immigrants que van venir els anys 50 i 60, però que comparteixen una mateixa història: la d'un llarg camí cap a la integració que tot just comencen a recórrer.

Guerrero converteix en imatges els somnis i aspiracions d'aquests immigrants, els seu problemes i els seus patiments. Documenta així, amb una tendresa exquisida, el gresol de cultures que ha anat apareixent a Santa Coloma i a les poblacions de la riba del Besòs durant aquests anys.

Si voleu saber més sobre Joan Guerrero i l'exposició de les seves obres més recents, doneu un cop d'ull al web de l'Espai Fotogràfic Can Basté.

 

Data de publicació: Dimecres, 26 juliol 2017
  • Comparteix