Tornar

Mirada d'orangutà

Una història de primats

Micos, una exposició temporal sobre el grup d’animals a què pertany la nostra espècie.

Som primats. Els i les Homo sapiens compartim grup taxonòmic amb moltes altres espècies que popularment denominem micos o monos. El nostre origen remunta a uns 600.000 anys aproximadament, però l’ancestre primat més antic cal anar-lo a cercar més de 50 milions d’anys enrere. Des d’aquell avantpassat han evolucionat totes les espècies de primats que avui viuen a la Terra, més de 450, i cal dir que gràcies a només una, la humana, prop d’un 60% d'elles es troben amenaçades o en perill d’extinció. Per descobrir el sorprenent món dels nostres parents no humans més propers, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona acull l’exposició Micos. Una història de primats, de l’11 de desembre del 2019 al 29 de novembre de 2020.

Micos es compon d’una col·lecció de 60 espectaculars espècimens naturalitzats, produïda pels Museus Nacionals d’Escòcia, que s’acompanya d’un gran repertori de recursos audiovisuals, imatges, models i peces interactives. La mostra permet descobrir els principals grups de primats que es coneixen i quin parentiu tenen amb nosaltres. Així mateix, revela quins trets característics han permès a cada espècie adaptar-se als hàbitats que ocupen i superar el filtre de la selecció natural: com s’organitzen en grups, de quines maneres es comuniquen, què mengen, per on es desplacen o fins i tot, quines eines són capaços de desenvolupar.

Ximpanzés, lèmurs, goril·les, lorísids, titís, gibons, orangutans, papions, mandrils... Els primats són tan variats com fascinants i ho són en el seu entorn natural, però els humans sembla que no ho sabem entendre. La destrucció dels seus hàbitats, la cacera i el tràfic d’exemplars encapçalen la llista de causes humanes que posen en risc les poblacions d’un munt d’espècies de primats. Davant d’aquest panorama, Micos també té com a objectiu sensibilitzar de la importància de la seva conservació.

Més informació en aquest enllaç.

 

Data de publicació: Dimecres, 27 novembre 2019
  • Comparteix