Tornar

Dues cigonyes en un niu

La història natural a través de l’arc de Sant Martí

Una mirada LGTBI+ a l’exposició de referència del Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Planeta vida, la mostra permanent del Museu de Ciències Naturals de Barcelona a la seva seu de l’edifici del Fòrum, explica la història de la Terra des de la seva formació, amb especial èmfasi en l’origen i evolució dels éssers vius. L’exposició es basa en el coneixement que la ciència ha anat generant al llarg de la història, de manera que qüestions com la geologia, la teoria de l’evolució per selecció natural, la genètica o l’equilibri ecològic són ben presents en tots els seus continguts. Ara, fins al març del 2022, l'associació Prisma per a la diversitat afectiva, sexual i de gènere en ciència, convida a visitar la mostra des d’Una mirada LGTBI+ a través d’una col·lecció de dotze plafons per reflexionar sobre la diversitat sexual en el món animal.

La visita des d’aquest punt de vista ens fa plantejar preguntes com què és el sexe, l’orientació sexual o l’hermafroditisme, com s’aparellen els animals, quina és la relació entre sexualitat i reproducció, com es concep el concepte de família en la resta d’animals o què s’entén per gènere. Moltes d’aquestes qüestions i conceptes relacionats amb la sexualitat parteixen d’estereotips i lligams socials que l’espècie humana ens hem autoimposat. Però a la natura, on també s’inclou la nostra espècie, hi ha un munt de condicions en les quals el sexe no sempre implica reproducció i viceversa, la reproducció no sempre requereix sexe.

Així, al discurs de l’exposició Planeta Vida, els plafons d’Una mirada LGTBI+ afegeixen una òptica des de la qual es mostra que la diversitat és quelcom natural. El projecte és, de fet, una iniciativa comissariada pel gestor cultural Joan Martí i Ventura i l’investigador en biomedicina i evolució humana Simón Perera del Rosario que té per objectiu introduir aquesta mirada en diverses exposicions. Fins ara, aquesta interpretació ha estat present en mostres del Museu d’Art Europeu de Barcelona (el MEAM) i al Planetari de Pamplona. Ara és el torn del Museu de Ciències Naturals. Aprofiteu l’ocasió!

Més informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Dijous, 02 Desembre 2021
  • Comparteix