Tornar

Imatge de la superfície de Mart

De la mirada microscòpica a la telescòpica

Aquest mes, l'Aula 141 acull diverses propostes de divulgació sobre salut, astronomia, literatura i física.

Què coneixeu d'astronomia? I de la microbiota que viu en simbiosi amb el nostre cos? En sabeu de física i la seva relació amb les lleis que governen l'univers? Què coneixeu del nostre planeta veí, Mart? Els dimecres d'aquest abril teniu l'oportunitat de respondre aquestes preguntes en el cicle de xerrades de l'Aula 141 del Centre Cívic de Guinardó, un espai cultural la pretensió del qual és acostar la ciència a la ciutadania i convertir-la en una disciplina més amena i assequible.

La primera activitat del mes, el 7 d'abril, és a càrrec de l'Institut de Recerca de l'Hospital de la Santa Pau i Santa Creu. La infermera i investigadora Eva Román parlarà de la importància de la microbiota intestinal i dels beneficis que els probiòtics exerceixen sobre la nostra qualitat de vida. Els probiòtics són aquells bacteris presents en alguns aliments com el quefir o el iogurt que reforcen la barrera immunitària enfront d'altres agents patògens, contribueixen a l'equilibri intestinal i, segons uns certs estudis, a un bon estat psicològic i fisiològic

Emmy Noether va ser una matemàtica que va desenvolupar “el teorema més bell del món”. Aquest teorema relaciona la simetria amb els principis de la física i és fonamental per entendre i explicar les bases de la física més moderna. Saül Pascual-Díaz, un dels divulgadors de física quàntica del grup Sopa de Partícules ens parlarà d'això i molt més en la xerrada del 14 d'abril.

La tercera activitat commemora el 700 aniversari de la mort del poeta italià Dante Aliegheri, autor d'una de les obres més reconegudes de la literatura universal, La divina comèdia. Dante considerava l'astronomia com la més alta i noble de les ciències, tal com demostra en la seva obra, on fa al·lusió a la Lluna, el Sol, les estrelles i els planetes. En la xerrada del 21 d'abril, Pere Closas, de l'Associació Astronòmica de Barcelona, parlarà d'aquests conceptes astronòmics reflectits en la seva obra. I per a tancar el mes, el 28 d'abril, el protagonista de la tertúlia serà Mart o, segons Dante, “el cinquè cel”. L'activitat anirà a càrrec de Jaume Mas, coordinador del Planetari Municipal de Barcelona, qui donarà un repàs al coneixement obtingut al llarg de la història del planeta vermell.

Més informació en aquest enllaç.

 

Data de publicació: Dimecres, 07 Abril 2021
  • Comparteix