Tornar

PerCientEx

Una mirada al periodisme científic d’excel·lència

L’Observatori PerCientEx presenta els treballs periodístics més destacats del darrer any en matèria de ciència, salut, tecnologia i medi ambient.

Segurament, mai la ciència ha estat al capdavant de l’actualitat de manera tan generalitzada i amb tanta persistència com durant aquesta pandèmia. La covid-19 ha irromput a les nostres vides i en part ho ha fet amb els mitjans de comunicació. En paral·lel, la desinformació i les notícies falses al voltant de la crisi sanitària també han ressonat en un munt de canals. En un context com aquest, cal un periodisme científic d’excel·lència que contribueixi al sentit crític de la societat. Això és quelcom que vol reconèixer l’Observatori PerCientEx, una iniciativa de l’Associació Catalana de Comunicació Científica finançada per la FECYT que, el 17 de juny al CosmoCaixa, donarà a conèixer els treballs periodístics d’excel·lència del darrer any en els àmbits de ciència, tecnologia, salut i medi ambient. La trobada es podrà seguir tant en format presencial com online.

Des de fa quatre anys, l’Observatori PerCientEx dona visibilitat als articles dels països iberoamericans que són exemples de bones pràctiques de periodisme científic per tal d’inspirar altres periodistes, contribuir a millorar la professió i ajudar a consolidar una comunitat de lectores i lectors crítics i compromesos. La presentació al CosmoCaixa comptarà amb la participació d’alguns dels autors i autores de treballs reconeguts amb premis i beques d’excel·lència publicats en l’últim any. Aquesta edició, a més, aposta per fer un procés obert d’anàlisi participativa de la mostra d’articles de la base de dades de l’Observatori PerCientEx i de redefinició del concepte de periodisme científic d’excel·lència.

Els autors i les autores dels treballs periodístics seleccionats explicaran i debatran el procés de producció d’un reportatge científic així com els reptes de futur d’aquest sector. En primer lloc, Javier Salas, periodista de ciència a El País, parlarà amb Cecilia Rosén, també periodista i investigadora en comunicació de la ciència sobre el treball Un salón, un bar y una clase: así contagia el coronavirus en el aire. En la categoría de salut, Patricia Marcano i Mónica González, amb una dilatada trajectòria i experiència en el periodisme científic i d’investigació, conversaran sobre el reportatge La mala leche de los CLAP. Guido Bilbao, cronista i documentalista a Independiente i autor de Los defensores del Darién, parlarà d’aquest treball de matèria ambiental amb Toni Pou, periodista científic al diari Ara. I per últim, en la categoria de formats innovadors i noves narratives, les periodistes Ana Tudela i Karma Peiró, debatran sobre l’especial Mar Menor: historia profunda de un desastre.

Descobriu el procés creatiu i de documentació de tots aquests articles guardonats, entre d’altres, per premis com els Bloomberg, els Roche o les beques del Pulitzer Center. Més informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Dijous, 10 Juny 2021
  • Comparteix