Tornar

Una protuberància solar

Missió al Sol

Un documental comentat sobre una expedició històrica per estudiar l’atmosfera de la nostra estrella.

El Sol és l’estrella que dona llum i calor a la Terra. Des de l’origen de la humanitat, ha estat objecte de veneració i interès, i mai hem deixat d’estudiar-lo. Per exemple, al llarg de la història hem descobert que és el centre del nostre sistema solar, que es tracta d’un tipus d’estrella anomenada nana groga, que es va formar fa uns 4.500 milions d’anys i que es troba més o menys a la meitat de la seva vida. Sabem un munt de coses més sobre aquest astre i els coneixements els hem adquirit des de la distància, sigui des de la superfície terrestre o mitjançant sondes que hem enviat a l’espai. Però estudiar el Sol de prop suposa un gran repte i aquest és el que queda palès al documental Missió al Sol, el qual es pot veure al CosmoCaixa els caps de setmana de gener i març.

Missió al Sol narra l’aventura d’una expedició no tripulada fins a l’atmosfera de l’estrella. Per tenir una idea de què representa aquesta fita, la Terra es troba a uns 150 milions de kilòmetres del Sol i la seva temperatura mitjana és d’uns 15 °C, i Mercuri, el planeta més proper a l’astre, orbita a una distància d’uns 60 milions de kilòmetres, amb una temperatura diürna de superfície que pot arribar als 400 °C. La sonda protagonista de Missió al Sol s'acosta molt més a la superfície solar, fins a tan sols 5,9 milions de kilòmetres, i s’exposa a temperatures superiors als 1.300 °C. A més, per arribar-hi, la sonda viatja a una gran velocitat, a 725.000 kilòmetres per hora, la qual cosa, la converteix en l’aparell més veloç que hem creat mai.

Tot plegat suposa un desafiament tecnològic enorme, però les incògnites que han de desvetllar les dades i mesures que reculli la sonda compensen l’esforç. La missió està pensada per donar resposta a qüestions sobre el funcionament de les estrelles, però de retruc aportarà nous coneixements i tecnologies útils en altres àmbits. En aquest sentit, el documental inclou una xerrada i un debat posterior per reflexionar precisament sobre la importància de la recerca espacial en les nostres vides. Un viatge fascinant a l’astre que omple de vida el nostre planeta.

Més informació en aquest enllaç.

 

Data de publicació: Dilluns, 18 Gener 2021
  • Comparteix