Tornar

Albert Einstein

El misteriós assassí d’Albert Einstein

Una aproximació al coneixement de la malaltia que va acabar amb la vida del cèlebre físic.

L’abril de 1955, el físic alemany Albert Einstein va morir a l’edat dels 76 anys. La causa de la seva mort deriva d'una malaltia que sol afectar amb certa freqüència a persones majors de 65 anys, l'aneurisma d'aorta abdominal, també coneguda per les seves sigles com a triple A o AAA. Per aprofundir en el seu coneixement i en l’impacte que va tenir en els darrers anys de la vida del científic, la Cristina Rodríguez-Sinovas, de l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, pronunciarà el dimarts 21 de gener una xerrada del cicle Aula 141 al Centre Cívic Guinardó.

S’anomena aneurisma a una dilatació d’una vena o una artèria en una regió localitzada. Aquest eixamplament es produeix al debilitar-se el teixit del vas sanguini en aquella regió i si augmenta aquest aneurisma, major pot ser el risc de la seva ruptura i, per tant, de patir hemorràgies que en els pitjors dels casos poden conduir a la mort. Els aneurismes més freqüents són els d’aorta, l’artèria principal en el cos humà, i quan es produeixen a l’alçada dels ronyons és quan parlem d’aneurisma d’aorta abdominal.

Albert Einstein va patir una ruptura d’aquest tipus d’aneurisma que li causà una hemorràgia interna i que al cap d’un parell de dies va posar fi a la seva vida. Ell era conscient d’aquest problema de salut i, de fet, uns anys abans ja havia estat operat per reforçar l’aorta. El tractament d'una triple A en aquella època i encara avui és complex ja que són escassos els símptomes que fan possible un diagnòstic precoç i, a més, no existeix una medicació que permeti revertir l’eixamplament. L’AAA es pot operar, però un dels remeis més efectius és la prevenció reduint els hàbits de risc com el tabac o els que incrementen la tensió, sobretot en aquelles persones amb antecedents familiars. La doctora Cristina Rodríguez-Sinovas donarà tots els detalls d’aquesta malaltia i dels avenços científics per combatre-la, prenent a Albert Einstein, la figura que va revolucionar la física del segle XX, com a cas d’estudi.

Més informació en aquest enllaç.

 

Data de publicació: Dijous, 16 Gener 2020
  • Comparteix