Tornar

Un referent de l'art conceptual

Ferran Garcia Sevilla dona al MNAC un important conjunt d’obres d’entre 1966 i 1974 recollides en l’exposició Tensions i revoltes.

L’artista Ferran Garcia Sevilla (Palma de Mallorca, 1949) ha donat al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) un important conjunt d’obres del període entre 1966 i 1974 que es podran veure fins al 28 de maig en les sales 52 i 81 bis d’art modern. L’exposició es titula Tensions i revoltes i ha estat comissariada per Àlex Mitrani.

Garcia Sevilla es va formar amb Alexandre Cirici en els departaments d’Història, Història de l’Art i Filosofia a la Universitat de Barcelona i a Palma. Vinculat inicialment a la teoria i la crítica d'art, posteriorment ha exercit com a professor de Belles Arts en diverses universitats.

Des de finals dels anys 60 va fer textos, cinema, fotografia, body art i performances que van convertir-lo en un pioner de l’art conceptual, amb obres experimentals i de crítica política com Patrius, Patria, Patrium (1976). De fet, un dels pols del seu treball és la denúncia de les estructures i les accions simbòliques de l’autoritarisme, començant pel franquisme.

Des dels 70, partint dels textos de teòrics de la ciència i de filòsofs clàssics i moderns, la seva obra se centra en l’àmbit lingüístic i en els límits de la imatge i la seva representació a través del grafisme. L’exposició Muermos, del 1977, va suposar el seu ingrés en la pintura. Acostuma a disposar figures ben definides –sovint antropomorfes– sobre fons neutres o amb motius repetits de manera insistent. Utilitza gammes cromàtiques riques, vives i contrastades, amb un llenguatge simple de vegades pròxim a l'art primitiu.

Amb propostes molt diverses i radicals, utilitza objectes, materials pobres i fotografies, sovint com a documentació de les performances. Considerat, per aquest motiu, un col·leccionista d’imatges de diverses procedències, el seu llenguatge pictòric integra conceptes de física, cosmologia, natura, ciutat, religió i història del coneixement. Una de les seves vies de recerca és la natura, des d’allò minúscul –com unes simples agulles de pi– fins a l’ordre còsmic.

L'accés a l’exposició Tensions i revoltes està inclosa en l’entrada general, que costa 12 euros i es pot comprar de forma anticipada clicant aquí

Data de publicació: Dijous, 12 Gener 2023
  • Comparteix