Tornar

Una imatge en una paret d'un home emmascarat llançant un plàtan com si fos un còctel Molotov

'Molotov' recupera a la Casa Elizalde la memòria d'un militant antifranquista

El règim franquista i la repressió que el va acompanyar han deixat moltes més víctimes de les que som capaços de recordar. Un muntatge rememora, ara, la vida i mort d'un d'ells: Cipriano Martos. Veniu a veure-ho el divendres, 18 de juny.

El muntatge, titulat Molotov, es basa en el llibre Caso Cipriano Martos: Vida y muerte de un militante antifranquista, del periodista de la delegació de l'Agencia Efe a Catalunya i especialista en la lluita antifranquista Roger Mateo. En el llibre, Mateo reconstruïa la història d’aquest militant antifranquista mort el 1973, un treball que ha donat origen a una obra teatral dirigida per David Pintó Codinasaltas que es programa coincidint amb l'exposició La guerra infinita. Antoni Campañà, que aplega imatges de la Guerra Civil i que es pot veure al Museu Nacional d’Art de Catalunya fins al pròxim 18 de juliol. Al voltant d'aquesta exposició, vuit centres cívics de la ciutat han programat el cicle Guerra Civil. Art, conflicte i memòria, que inclou tant exposicions i activitats diverses com muntatges teatrals com aquest, que recuperen la memòria d'aquest període i els anys posteriors.

El que veurem a la Casa Elizalde és un muntatge colpidor que constitueix una nova exploració de la memòria històrica en la qual coincideixen el director del muntatge, David Pintó, i l'actor d'Igualada Joan Valentí. Tots dos havien portat a escena anteriorment Mort a les cunetes, un muntatge que va ser premi al Millor espectacle i al Millor actor a la Mostra de Teatre de Barcelona.

Aquest cop, el director, l'actor i l'actriu Montse Pelfort Valentí protagonitzen un muntatge on també trobareu audiovisuals, animació d'objectes i música. Tot, per explicar la història de Cipriano Martos, un obrer i sindicalista que va ser detingut quan distribuïa propaganda il·legal a la sortida d'una fàbrica tèxtil d'Igualada i que, segons van dir les autoritats, va morir en ingerir un còctel molotov quan l'anaven a interrogar en una caserna de la Guàrdia Civil. No tenia ni trenta anys.

La família no només no va ser advertida de la detenció de Cipriano Martos, sinó que a més se la va privar d'enterrar-lo, ja que el cos del detingut va ser enterrat secretament en una fossa comuna. Era el 1973, un any abans de l'execució en una presó barcelonina de Salvador Puig Antich. El cas de Martos, va ser silenciat gràcies als esforços de les autoritats franquistes, i no va tenir la repercussió ni l'impacte internacional del primer.

Si voleu recuperar la memòria de Cipriano Martos i retre homenatge a tants lluitadors i lluitadores antifranquistes els noms dels quals han quedat injustament oblidats, us esperen al Centre Cívic Casa Elizalde. Abans de venir, però, consulteu la informació sobre les representacions i feu reserva de plaça al web d'aquest espai cultural de l'Eixample.

Data de publicació: Dijous, 10 Juny 2021
  • Comparteix