Tornar

Imatge d'una activitat de la Biennal Ciutat i Ciència

El món després del coronavirus

Un recull de vídeos sobre les reflexions de la Biennal Ciutat i Ciència al voltant de la pandèmia i les lliçons apreses durant aquesta crisi sanitària.

Des de l’hivern del 2020, la ciència ocupa un lloc destacat permanent als mitjans de comunicació. El coneixement generat pel mètode científic ha guanyat rellevància, ja que ens ha donat recursos per comprendre la pandèmia de covid-19 actual i, sobretot, per definir les mesures preventives per fer-li front. Així mateix, la recerca científica ha jugat un paper fonamental en l’obtenció d’una vacuna a contrarellotge que ens permeti accelerar la immunitat de grup i recuperar la nostra vida anterior a la crisi. Però realment, arribarà un dia en què tot torni a ser com abans? Com encarem el futur després d’aquest episodi? De totes aquestes qüestions se’n parlà en diverses activitats de la passada Biennal Ciutat i Ciència, moltes de les quals es poden reviure gràcies al recull de vídeos Reactivar-se després de la pausa.

Un parell d’activitats van divulgar el coneixement que avui tenim sobre el món dels virus i van donar a conèixer com les tecnologies digitals han estat una eina d’enorme utilitat per abordar la pandèmia actual. Són Virus: amics o enemics? i L’ús responsable de dades per fer front a la covid-19. Així mateix, un altre aspecte que ha guanyat transcendència durant aquesta pandèmia a l’hora de comprendre socialment la natura i l’impacte de la covid-19, així com la necessitat d’adoptar mesures individuals a favor de la salut col·lectiva, és la desinformació i el soroll generats per les notícies falses. Aquest fenomen i el seu perjudici en la crisi es van debatre en el diàleg Fake news en pandèmia.

Altres propostes de la Biennal van posar sobre la taula les lliçons apreses des de la irrupció del coronavirus a les nostres vides amb la mirada orientada cap al futur. Aquest va ser el cas del diàleg Donant forma al nostre futur, sobre el paper de la solidaritat i la cooperació internacional per vèncer les dificultats de fenòmens globals. A una escala més local, el diàleg Covid-19 i vida quotidiana va repassar les transformacions socials desencadenades per la pandèmia i va reflexionar sobre com encarar les pròximes dècades amb les lliçons apreses en aquesta crisi. I seguint amb aquesta visió social, la taula rodona Canviarà la covid-19 la nostra vida política? va abordar les conseqüències de la pandèmia en la participació pública i la presa de decisions col·lectives.

Reflexioneu sobre la pandèmia i els seus efectes amb els vídeos de la Biennal i amb veus expertes com el metge receptor del premi Nobel de la Pau Ernesto Kahan, el viròleg Santiago Elena, la física Susanna Manrubia, l’especialista en biologia computacional Alfonso Valencia, la politòloga Carol Galais o el periodista científic Michele Catanzaro, entre moltes altres.

Més informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimarts, 24 Agost 2021
  • Comparteix