Tornar

La fotografia que anuncia l'exposició mostra un primer pla d'un terra sec i esquerdat

El món del mexicà Samuel Guerrero, a l'espai d'art Cordova

La galeria del barri de la Marina acull l'exposició Obsesionados con encontrar señales.

Un espai especialment dedicat als artistes més emergents i innovadors del moment, la galeria Cordova, ens ofereix fins al 2 de setembre la possibilitat de conèixer el món de Samuel Guerrero, un artista mexicà que ens mostra ara les creacions més noves.

Ho fa en un espai rescatat per a l'art en un antic edifici industrial, el que ocupa el Projecte Foc. Integrat per Cordova, Jokko Collective i Cchhoorroo, el projecte va guanyar el premi Ciutat de Barcelona 2022 d'Arts Visuals "per la seva capacitat de materialitzar un canvi de paradigma en les arts visuals mitjançant relacions interdisciplinàries, convertint-se en un lloc on conflueixen línies de pensament i acció antiracistes, queer i intergeneracionals". Cordova va néixer l'any 2016 a Viena gràcies a l'artista Cory Scozzari, però des del 2017 està instal·lada a Barcelona, on aquests dies podem veure l'exposició de Samuel Guerrero, però també la instal·lació de l'artista vietnamita que treballa a Berlín Sung Tieu titulada Clock Against Idealism.

A aquesta peça s'afegeixen ara les creacions més noves de Samuel Guerrero, un artista nascut el 1997 que viu i treballa a Mèxic i que fins ara havia protagonitzat tres exposicions individuals. La primera, a la ciutat de Mèxic, va ser Antes de Cristo, a la qual va seguir a l'Equador, on havia estat fent una residència, la mostra Flor del valle. L'any 2021, va muntar, també a Mèxic, les exposicions Destino, vas muy rápido i Observatorio.

La nova exposició de l'artista arriba ara a Barcelona, on veurem mostres del treball d'un creador que, en obres anteriors, sovint feia servir la pintura, l'escultura i el vídeo, en peces que combinaven elements de les cultures mesoamericanes i de l'època colonial amb elements contemporanis i altres que, de vegades, semblaven al·ludir al món del còmic o de la il·lustració.

En altres creacions, com les que formaven l'exposició del 2021 Destino, vas muy rápido, l'artista aplegava vídeo, escultura i pintura acrílica en unes obres (coronades per un paracaigudes fet a mà sobre el sostre de l'espai), centrades en la idea de capturar un cos celestial, reproduït en una escultura que proporcionava una idea ben diferent de la que tenim al cap quan pensem en un estel i que al·ludeix al model colonial occidental consumista imposat per homes blancs.

Amb aquest bagatge, l'artista arriba a Barcelona amb les obres que formen Obsesionados con encontrar señales, un pas més en la seva exploració personal. Entre les últimes obres, del 2022, una altra en la qual tornava a reproduir un Estel fugaç lligat a paracaigudes, una obra en moviment amb la qual l'artista al·ludia a "l'aterratge de l'oportunitat, l'avantatge i l'anhel” circumstàncies condicionades per limitacions territorials, accions polítiques i la mateixa Història. En representar un estel que no va en caiguda lliure, explicava el mateix artista, es planteja "l'oportunitat que té una trajectòria dirigida amb un aterratge poc aleatori".

Si voleu veure les creacions més noves de Samuel Guerrero, veniu a Cordova, però abans demaneu hora per visitar la mostra.

Data de publicació: Dijous, 01 Juny 2023
  • Comparteix