Tornar

Un escenari de paper ple de personatges també de paper en un decorat luxós d'aspecte oriental

Mostra de teatres de paper a l'Obrador del carrer de Vic

Les peces, aplegades per un seguit de col·leccionistes, es poden veure al barri de Gràcia fins a final de mes.

Difícilment haureu vist una exposició tan curiosa, interessant i evocadora com la que, fins al 30 de novembre, teniu a l'Obrador, un espai d'exposicions situat al número 15 del carrer de Vic, just davant de l'espai literari per a nens i nenes Casa Anita, al barri de Gràcia. Allà trobareu una col·lecció de teatres de joguina que us introduiran de ple en la vida quotidiana de finals segle XIX i inicis del segle XX (fotografia: Lluís Rius).

És una Mostra de teatres de paper de joguina que aplega una pila de petits escenaris reconstruïts a mida... fent servir paper retallable. En trobareu de més grans i de més petits (algun de minúscul), d'èpoques i procedències diverses i plens de personatges preparats per ser manipulats que, com els mateixos teatres, estan fets també de paper.

Com us haureu imaginat, aquests petits teatres de paper tenen un ús lúdic, i eren una de les grans diversions a casa de les famílies de la Barcelona que vivia a cavall entre dos segles. 

Amb els personatges retallats, els membres de la família organitzaven funcions de teatre o fins i tot d'òpera que no només entretenien la canalla, sinó que tenien també un paper en l'educació dels més petits.

Les peces que ara podreu veure s'han conservat gràcies a l'afany de Francesc d'Assis de López Sala, un notable col·leccionista de retallables de paper que ja ha mostrat els seus fons en exposicions dedicades, per exemple, a la Guerra Civil Espanyola. També hi ha peces del seu germà Adrià López Sala, del Museu Cal Tit de Vilassar de Mar, de Joan Carlos Reyes i de Javier Català, amb la col·laboració dels modelistes Albert Castro i Conchín López. Tot passa en un local que es va obrir ara fa un any, que està dedicat a la il·lustració, el disseny, les creacions artístiques i els llibres i que és un espai compartit de l’Associació Àlbum, l’Associació Maneno i la llibreria Casa Anita.

Si voleu fer una passejada per les diversions familiars de finals del segle XIX i principis del segle XX, veniu a l'Obrador, però abans consulteu al web de Casa Anita la informació sobre la mostra.

Data de publicació: Dimarts, 21 novembre 2023
  • Comparteix