Tornar

Fotografia de la Casa Larrard, abans de la reforma de Gaudí, al voltant de 1909. També s'hi veuen la Casa Trias i la Casa Gaudí ja acabades

La plenitud d’Antoni Gaudí

Un itinerari dona a conèixer els seus treballs al Park Güell de 1900 a 1914 com a arquitecte, urbanista, enginyer, dissenyador i paisatgista.

El Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) oferirà l’1 de juliol i el 19 d’agost l’itinerari guiat Gaudí al Park Güell: arquitecte, urbanista i paisatgista, amb el propòsit de donar a conèixer, d’una banda, el paper que van jugar l’arquitecte Antoni Gaudí i l’industrial Eusebi Güell en la seva construcció i, de l’altra, el context històric i social de l’època.

La visita explica els reptes que va haver de superar el planejament urbanístic de les finques originàries, la importància del paisatgisme en l’obra de Gaudí i el contrast d’un projecte residencial elitista amb els barris d’extracció popular que s’anaven construint al seu entorn.

L’itinerari es va estrenar el 2021 i incorpora diferents novetats basades en les investigacions dutes a terme durant 10 anys per la catedràtica d’Història de l’Art Mireia Freixa i l’arquitecta Mar Leniz. Totes dues són les autores del llibre El Park Güell i els seus orígens, 1894-1926, editat pel MUHBA a finals del 2019.

El seu treball reescriu la història del Park Güell i explica els orígens d’una empresa fallida que avui s’ha convertit en un dels principals reclams turístics de la ciutat. De les 60 cases unifamiliars inicialment previstes només se’n van construir dues: la de Francesc Gaudí, pare de l’arquitecte, que la va comprar el 1906 i que és la casa mostra, la primera a edificar-se, i la de l’advocat Martí Trias.

El tercer veí va ser el mateix Güell, que el 1902 es va instal·lar a l’anomenada Casa Larrard. Després de ser reformat per Gaudí, l’empresari i promotor va residir en aquest edifici preexistent fins a la seva mort, el 1918. Set anys després l’Ajuntament va adquirir la propietat del parc als seus hereus per poc més de 3 milions de pessetes i l’abril de 1926 –i no pas el 1922, com es creia fins ara– se'n van obrir les portes al públic.

Poc després, el 10 de juny, Gaudí va ser atropellat per un tramvia. Aleshores, l’arquitecte ja no vivia al Park Güell, després que el 1925 es va traslladar a la Sagrada Família per abocar-se a la construcció del temple.

La ruta Gaudí al Park Güell s’inicia a la porta del carrer d’Olot i té un preu de 2 euros, per la qual cosa és imprescindible fer la reserva prèvia en aquest enllaç.

Data de publicació: Dijous, 23 Juny 2022
  • Comparteix