Tornar

Vista de l'entrada del Park Güell, des del banc del trencadís, amb la Casa del Guarda al fons

El Park Güell, des de tots els punts de vista

El MUHBA organitza tres rutes guiades relacionades amb el paisatge, l’aigua i l’arquitectura de l’indret, i un itinerari per Gràcia que surt del parc modernista.

El 1900, l’empresari Eusebi Güell i l’arquitecte Antoni Gaudí van iniciar les obres del Park Güell, concebut com un condomini residencial per a seixanta famílies benestants al més pur estil britànic. El projecte va ser una simbiosi perfecta d’urbanisme, arquitectura i natura. El seu caràcter burgès, però, contrastava amb el marcat caràcter menestral del seu entorn.

Per aprofundir en la primera variable, el Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) ha programat tres rutes a peu. El 10 d’abril i el 8 de maig a les 11 h tindrà lloc la primera, El Park Güell i l’aigua: una visita comentada que explica com Gaudí i Güell van resoldre l’abastament hídric en un context de canvi de paradigma en què el creixement accelerat de la ciutat posava en crisi les formes tradicionals de subministrament heretades de l’edat mitjana.

El 15 de maig a les 10 h es farà la sortida El Park Güell i Barcelona, que inclou una visita a la Casa del Guarda i un itinerari que ressegueix el procés de construcció i formalització del Park Güell i la seva relació amb la ciutat. Construïda entre 1901 i 1903 com a residència del porter de la urbanització, la Casa de Guarda és un dels pocs exemples d’habitatge modest de Gaudí. Va ser edificada responent als principis d’utilitat i senzillesa interior, però amb una gran riquesa formal i compositiva.

En tercer lloc, el 28 de maig es presentarà un nou itinerari –Gaudí al Park Güell: arquitecte, urbanista i paisatgista– que recull les aportacions més recents sobre la relació de Gaudí i el seu mecenes, amb l’objectiu d’explicar el projecte com a obra conjunta i el compromís de l’arquitecte amb les arts i el seu diàleg amb la natura com a urbanista i paisatgista.

D’altra banda, el 21 de maig a les 10.30 h es realitzarà la sortida Gràcia 1900. L’aparador burgès d’un barri obrer. L’itinerari s’inicia al Park Güell, al barri de la Salut, un indret d’esbarjo per a les classes treballadores i alhora un dels territoris escollits per les elits barcelonines a l’hora de construir la segona residència. El recorregut s’endinsa pels carrers de l’antiga vila de Gràcia, on encara hi ha grans cases de finals del segle XIX i traces dels conflictes socials característics de la metròpoli moderna.  

Les rutes costen 2 euros cadascuna. Podeu seleccionar-les i reservar plaça en aquest enllaç. D’altra banda, el 20 d’abril tindrà lloc la xerrada Arquitectes de l’oci amb ornamentació vegetal a la Barcelona modernista, dins del cicle Diàlegs al Park Güell. L’activitat és gratuïta, però cal inscriure-s'hi prèviament clicant aquí.

Data de publicació: Dilluns, 04 Abril 2022
  • Comparteix