Tornar

Fotografia del nou director del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, Carles Lalueza, realitzada per Jordi Play per a la revista Mètode

Carles Lalueza, nou director del Museu de Ciències Naturals de Barcelona

El biòleg assumeix els reptes de culminar la construcció de les seus històriques i definir el futur Museu Nacional de Ciències Naturals de Catalunya.

El biòleg Carles Lalueza Fox ha estat escollit nou director del Museu de Ciències Naturals de Barcelona per unanimitat. Lalueza és investigador de l’Institut de Biologia Evolutiva del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC-Universitat Pompeu Fabra). Lalueza substituirà Anna Omedes Regàs, que s’ha jubilat després de 37 anys al servei de la institució, 25 dels quals com a directora.

El nou responsable assumeix els reptes de culminar la construcció de les seves seus històriques al Parc de la Ciutadella i disposar d’un espai suficient per a les seves col·leccions i on poder eixamplar les línies de coneixement i investigació. Per altra banda, el Museu ha d’ampliar els seus públics i treballar intensament per a la divulgació de la ciència per aconseguir una visibilitat més gran, a escala local i internacional.

La comissió d’experts i expertes estava formada per Mónica Bello, directora d’ARTS al CERN; Jordi Camí, director general del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB); Mara Dierssen, científica sènior del Centre de Regulació Genòmica de Barcelona; Francis Duranthon, director del Museu d’Història Natural i dels museus i monuments municipals de Tolosa de Llenguadoc; Gonzalo Giribert, director i el professor Alexander Agassiz del Museu de Zoologia Comparada de Harvard; Andreu Mas-Colell, president del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST); Marta Clari, gerent de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat de l’Ajuntament de Barcelona, i Elsa Ibar, directora de la Direcció General de Patrimoni del Departament de Cultura de la Generalitat. El jurat ha valorat que es tracta d’un científic de primera línia internacional amb una extensa obra i una sòlida trajectòria divulgadora.

L’elecció s’ha basat en la seva visió estratègica, la seva capacitat de transformació i la seva actitud innovadora en relació a les col·leccions, la investigació i la divulgació. El candidat també ofereix l’oportunitat d’impulsar la projecció internacional del Museu, així com la d’incorporar i mobilitzar la ciència en el museu i per al museu.

Llicenciat i doctor en biologia per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Lalueza és especialista en genètica evolutiva i en tècniques de recuperació d’ADN, així com en reconstrucció filogenètica d’espècies extintes i de migracions passades en les poblacions humanes. Va participar en l’estudi dirigit per Svante Pääbo publicat el 2010 a la revista Science que va demostrar per primer cop la presència d’ADN Neandertal en els humans actuals. També ha obtingut diferents premis i distincions, com el VII Premi Europeu de Divulgació Científica de la Universitat de València (2001), el Premi Internacional d’Assaig Esteban de Terreros (2005) pel llibre Genes de Neandertal, el Premi Ciutat de Barcelona d’investigació científica (2007) o el Premi Narcís Monturiol (2018).

La proposta presentada per Carles Lalueza inclou accions que permetran a la institució posicionar-se com un actor important en l’ecosistema local d’investigació, proveint plataformes i altres recursos de gran valor, com unes col·leccions estratègiques d’importància capital. També proposa diversos projectes de col·laboració interinstitucional al servei de la divulgació i de l’educació, així com exposicions i activitats d’alt interès per al públic.

Lalueza es mostra obert a repensar el futur i proposa desenvolupar les seves responsabilitats en tàndem amb la gerència, un esquema que el jurat ha considerat clau davant la nova etapa d’expansió de la institució. El candidat seleccionat també aposta per impulsar la creació i conservació de col·leccions. El consorci ja compta amb una excel·lent direcció científica, altament professional, amb la qual el nou director podrà desenvolupar un prometedor treball conjunt i expressament complementari, especialment en l’àrea de recursos genètics.

En la seva resolució del concurs, el jurat ha reconegut “l’enorme compromís de la direcció d’Anna Omedes, qui ha impulsat de forma perseverant el Museu i n’ha liderat el pla estratègic, la posada en marxa de la seu en el Fòrum, les obres actuals a les seus històriques, així com la creació del consorci entre l’Ajuntament i la Generalitat per convertir-lo en el futur Museu Nacional de Ciències Naturals de Catalunya”.

Data de publicació: Dimecres, 09 març 2022
  • Comparteix