Tornar

Imatge del frontal de Santa Perpètua de Mogoda, realitzat vers l'any 1300

Un bisbe per a un territori

L’exposició permanent del Museu Diocesà explica l’evolució del Bisbat de Barcelona i l’organització parroquial del país.

El Museu Diocesà de Barcelona acull l’exposició permanent Barcino, Barchinona, Barcelona. Una ciutat, un bisbe, un territori. La mostra explica l’evolució de l’organització de l’Església a casa nostra des de la creació de les diòcesis de Barcino, al segle IV, i Egara, al segle V, fins a la consolidació de les parròquies com a precursores dels municipis actuals.

L’exposició consta de diversos plafons amb la narració històrica, il·lustrats amb mapes. S’hi explica com els visigots –de culte arrià– van fundar una nova catedral a la basílica dels sants màrtirs Just i Pastor, com els musulmans van convertir la seu episcopal –almenys parcialment–en una mesquita i com la ciutat de Barcelona va ser incorporada al regne dels francs, abans de ser arrasada per Al-Mansur i erigir-se en el cap de la casa comtal.  

La mostra posa l’accent en els moviments de renovació, enmig d’una Església massa acomodada als poders terrenals. L’abat Oliba i la comtessa Ermessenda van culminar la restauració material i espiritual de la canònica de Barcelona i la fundació d’un menjador per als pobres, la Pia Almoina, i el bisbe sant Oleguer va afavorir la reforma gregoriana per deslliurar-se del poder feudal i de la simonia. Amb ell, l’Església catalana va trencar amb l’arquebisbat de Narbona i va recuperar la seu metropolitana de Tarragona.

Sobre el territori, la parròquia va esdevenir, a partir del segle XI, la unitat geogràfica de referència. Les esglésies eren un espai compartit pels seus pobladors, que la feien servir per a diverses activitats, a més del culte. Al seu entorn es van construir molts dels nuclis de població actuals, gràcies al moviment de pau i treva i a l’establiment de la sagrera, un terreny sagrat i inviolable de trenta passes que protegia de la violència els temples un cop consagrats.

Més enllà del relat, les veritables protagonistes de l’exposició són les obres d’art que l’acompanyen, especialment les peces d’art romànic, com ara majestats, reliquiaris, frontals i creus proceccionals.

El preu de l’entrada val 8 euros –6, si és reduïda– i inclou, fins al 25 de setembre, la visita a les dues exposicions temporals: Dones. De Renoir a Sorolla i Corpus de paper. Imatgeria popular recollida per Joan Amades.

Data de publicació: Divendres, 05 Agost 2022
  • Comparteix