Tornar

Museu del Disseny de Barcelona

Disseny fet a Barcelona, des del segle IV aC fins avui

El Museu del Disseny de Barcelona conserva 70.000 objectes d’arts decoratives procedents de quatre antics museus i en proposa diverses lectures a través de sis col·leccions i el mateix nombre d’exposicions permanents.

El disseny made in Barcelona ve de lluny. El Museu del Disseny conserva més de 70.000 objectes –entre mobles, ceràmica, vidre, teixits, rellotges, joies, papers pintats…– que tradicionalment s’han classificat sota la denominació d’arts aplicades i que abracen des del segle IV aC fins a l’actualitat, amb peces i col·leccions úniques i de ressò internacional, com el plafó ceràmic de La xocolatada, de l’any 1710.

Des del 2012, el museu és la casa gran de les arts de l’objecte i del disseny, fruit de la construcció del Disseny Hub Barcelona de la plaça de les Glòries, un edifici especialment concebut per fer possible la integració i divulgació dels fons de quatre antics museus de la ciutat: el de les Arts Decoratives, el de Ceràmica, el Tèxtil i d’Indumentària, i el Gabinet de les Arts Gràfiques. El seu denominador comú és l’objecte i tot el que ha significat i aportat al llarg de la història: des de la seva concepció, creació i producció fins al seu ús segons el temps i la societat, tant en l’etapa artesana i preindustrial com en la industrial o la digital. La majoria són “objectes per viure”, és a dir, propis de la vida quotidiana.

Gràcies a un discurs museogràfic flexible i plural, aquestes arts tradicionals es vinculen de manera lògica amb les arts contemporànies d’autor i enllacen de forma natural amb les col·leccions de disseny de producte, gràfic i de moda del segle XX, que tanta fama han reportat a la capital catalana com a ciutat avantguardista i centre irradiador de creativitat. El museu proposa una aproximació a sis col·leccions temàtiques a través de diverses lectures, que prenen la forma de sis exposicions permanents, alhora que planteja una reflexió crítica sobre quina ha de ser l’aportació del disseny a la societat del segle XXI.

Les col·leccions en què s’estructuren els fons del museu són Disseny de producte, formada per 2.000 mobles, llums, vehicles, recipients, instruments i equipaments produïts des de 1930; Disseny de moda, des de Balenciaga fins als Premis 080; Disseny gràfic, que aplega cartells, calendaris, displayers, targetes, capses, estoigs i rètols des de finals del XIX; Arts decoratives, on trobareu ceràmica andalusina, arquetes medievals, escriptoris renaixentistes o carruatges del segle XVIII; Arts tèxtils i Indumentària, amb tapissos flamencs i teles coptes, egípcies, hispanoàrabs i gòtiques, tant civils com litúrgics, i Arts gràfiques, amb matrius, tipografies, gravats populars, publicitat i embalatges dels últims tres-cents anys; mentre que les exposicions permanents a través de les quals ens podem atansar són Extraordinàries! Col·leccions d'arts decoratives del segle III al XIX, comissariada per Pilar Vélez; Modernisme, cap a la cultura del disseny, confegida per Mireia Freixa i Pilar Vélez; El cos vestit. Siluetes i moda (1550-2015), ideada per Teresa Bastardes i Sílvia Ventosa; Dissenyes o treballes? La nova comunicació visual. 1980-2003, concebuda per Raquel Pelta; Del món al museu. Disseny de producte, patrimoni cultural, a cura de Pilar Vélez, Teresa Bastardes i Rossend Casanova, i Pis-Museu de la Casa Bloc. Aquest darrer espai es troba al barri de Sant Andreu i suposa una visita guiada diferenciada d’una hora i mitja de durada que es realitza el dissabte a les 11 h, a partir del 18 de setembre. Si hi esteu interessats, haureu de comprar, més endavant, la vostra entrada per 5 euros en aquest enllaç.  

L’entrada general s’adquireix directament a taquilla. Costa 6 euros i la reduïda, 4. Existeix una entrada combinada de 9 euros que dona accés a totes les exposicions (temporals i permanents) i que podeu comprar en línia de forma anticipada clicant aquí.

Val a dir que diumenge 5 de setembre se celebrarà una jornada de portes obertes, amb accés gratuït. D’altra banda, és previst que a partir del 31 d'agost es tancaran al públic fins a nou avís les exposicions Del món al museu i Dissenyes o treballes?

Data de publicació: Dimarts, 24 Agost 2021
  • Comparteix