Tornar

Anunci de l'exposició Si volse a Retro, sobre La Divina Comèdia de Dante

L’Infern de Dante, revisitat

El MEAM acull l’exposició Si volse a Retro, un diàleg d’escultura i pintura hiperrealista amb motiu del 700è aniversari de la mort de l’autor de La Divina Comèdia.  

Del 7 d'abril al 26 de juny es pot visitar al Museu Europeu d’Art Modern (MEAM) l’exposició Si volse a Retro, un diàleg entre pintura i escultura especialment concebut per commemorar el 700è aniversari de la mort de Dante Alighieri i retre homenatge a la seva obra més cèlebre: La Divina Comèdia. L’obra va ser escrita entre 1308 i 1320 i és considerada una les més rellevants de la literatura universal.

La influència de La Divina Comèdia en totes les arts ha estat enorme, particularment en la tradició pictòrica, que compta amb nombroses al·lusions i models icònics de gran importància.

El poema èpic descriu el més enllà d’acord amb la concepció de l’època: un ordre estructurat en tres parts, cadascuna amb els seu protagonista –el mateix Dante, Virgili i Beatriu–; un nombre que simbolitza la Santíssima Trinitat. El text conta la història d’una visió en la qual Dante és transportat al món sobrenatural de la teologia medieval per contemplar els turments dels condemnats a l’Infern, la purificació de les ànimes en el Purgatori i les alegries dels justos en el Paradís.

La sèrie Si volse a Retro se centra en les diferents escenes de l’Infern, que representa l’imaginari més impactant de l’obra. Cadascun dels 34 cants és representat per una pintura de gran format de Jordi Díaz Alamà. El pintor mostra un enfocament nou per il·lustrar un món apocalíptic amb múltiples relacions amb el nostre present. Alamà combina la figuració clàssica de les seves primeres obres amb pinzellades expressionistes, recursos experimentals i fragments d’abstracció.

A la representació dels cants se sumen les escultures de l’artista polonès Grzegorz Gwiazda, a més d’altre material complementari constituït per retrats de personatges i criatures pintats per Alamà que enriqueixen la seva visió i interpretació de l’Infern de Dante.

Després del workshop impartit el passat mes de març per Gwiazda amb motiu de l’exposició, el MEAM n’organitza un altre de cinc sessions a càrrec d’Alamà, que s’impartirà del 24 al 27 de maig. El pintor de Granollers explicarà les diferents estratègies d’elaboració de les seves obres, des del treball preparatori i la planificació amb programari digital fins a la representació amb tècniques plàstiques, i donarà les pautes per entendre els seus conceptes, composicions i narratives. Si hi esteu interessats, podeu apuntar-vos-hi abans del 24 d’abril clicant aquí.

L’entrada al MEAM val 11 euros –9, si és reduïda– i la podeu adquirir de forma anticipada en aquest enllaç.

Data de publicació: Divendres, 01 Abril 2022
  • Comparteix