Tornar

Imatge promocional de l'exposició retrospectiva Un lenguaje, dos acentos, de Kike Meana i Jaime Valero al MEAM i

Dos exponents de l’art figuratiu

L’exposició Un lenguaje, dos acentos mostra els últims treballs de dos pintors ben avinguts: Kike Meana i Jaime Valero.

El Museu Europeu d’Art Modern (MEAM) acull fins a l’11 de desembre l’exposició temporal Un lenguaje, dos acentos. Kike Meana. Jaime Valero. Retrato de una larga amistad, en la qual s’exhibeixen diverses sèries retrospectives que amplien la visió de l’espectador sobre els diferents corrents de l’art figuratiu actual. Tots dos són llicenciats en Belles Arts per la Universidad Complutense de Madrid i són mundialment reconeguts per les seves obres realistes i hiperrealistes.

Com diu Kike Meana, es tracta d’una mostra “eclèctica, dinàmica i molt entretinguda” formada per més de 130 obres entre dibuixos –amb carbonet i grafit– i olis de petit i gran format.

Meana no amaga l’omnipresent influència del “mestre de mestres” Diego Velázquez, de qui es confessa admirador fervorós. Al MEAM, s’hi poden veure les sèries Autòmats, Paisatge Urbà, Retrat, Paisatge convencional, Figura, Metamorfosi, Dibuix, Anotacions, Escorxador i Subjecte & Objecte. Són obres en les quals impera un rigorós interès pel dibuix com a base dels seus treballs, fruit de les anotacions que pren del natural. La seva pintura presenta una riquesa extraordinària de matisos, llum i color, la qual cosa genera la sensació de formar part d’aquella atmosfera: panoràmiques immenses de l’Havana, Londres o Madrid.

Al seu costat hi ha Jaime Valero, que exposa obres del seus inicis, de l’estada que va fer als Estats Units i, sobretot, dels darrers 10 anys, en què s’ha centrat fonamentalment en el rostre i el cos, corresponents a les sèries L'aigua entra en escena, La intimitat i l'aigua, L'aigua en el retrat - Els grans formats, Treballs més recents, Cap a la Ruptura, Format menor, aquarel·les i anotacions i Recerca i cerca. La seva obra és sòlida, compacta i ofereix a l'espectador una pintura carregada d’una màgia paralitzant gràcies a les pinzellades dissoltes unes amb les altres, l’extensa paleta de color i un ventall inesgotable de recursos pictòrics.

L’entrada a l’exposició val 11 euros i es pot adquirir de forma anticipada en aquest enllaç.

Coincidint amb la mostra, el MEAM organitza sengles workshops de 24 hores de durada –Taller de figura humana ‘Alla Prima’, del 25 al 28 d’octubre, i Aire i textures en el dibuix d’un retrat, del 22 al 25 de novembre– amb Meana i Valero, respectivament. Podeu consultar la informació en cadascun dels enllaços.

Data de publicació: Dijous, 22 Setembre 2022
  • Comparteix