Tornar

Il·lustració de Joan Junceda per a la guia L'art d'ensenyar Barcelona

El model turístic, a examen

El Museu d’Història de Catalunya dedica una exposició a la història i les repercussions d’aquest fenomen a casa nostra.

Coincidint amb els mesos d’estiu, i fins a l’1 d’octubre, es pot visitar al Museu d’Història de Catalunya l’exposició Obert per vacances.

La mostra fa un tour per la història del turisme a Catalunya, des dels seus orígens a finals del segle XIX, com a fenomen lligat a l’excursionisme i a les classes benestants, fins a arribar al turisme de masses, iniciat als anys 60 del segle XX, que tants impactes ha generat des del punt de vista socioeconòmic i paisatgístic.

El recorregut s’estructura en sis àmbits, seguint un ordre cronològic. Temps d’escudellòmetres i de prendre aigües va de final del segle XIX fins al 1930. S’hi expliquen els primers fenòmens de turisme cultural i esportiu associats a l’excursionisme. Es tractava, d’acord amb els ideals de la Renaixença, de sortides “científiques” pel país a la recerca dels elements propis de la identitat catalana, com l’arqueologia, la geografia, la geologia, l’arquitectura i l’enginyeria. Aquesta etapa també va veure proliferar el turisme de balneari, l’explotació de les aigües termals, la venda d’aigua embotellada, el lloguer d’habitacions i l’edificació de segones residències. A ciutat, l’auge d’aquesta forma d’oci per a les classes benestants va motivar l’aparició de les anomenades “societats d’atracció de forasters” i de les primeres agències de viatges.

El segon espai, Vacances obreres i ciutats jardí, està dedicat l’aprovació de les vacances pagades a les persones assalariades durant la Segona República i a l’aparició dels primers barris residencials. El tercer àmbit, Les vacances de la nova classe ‘treballadora’, gira a l’entorn de la creació del Ministeri d’Informació i Turisme, el 1952. Benvingut turisme de masses, el quart bloc, comprèn el període del desarrollisme franquista fins al 1975 amb l’eclosió del turisme estranger de sol i platja, i la construcció de grans blocs d’apartaments, hotels, càmpings i urbanitzacions a primera línia de mar. El cinquè bloc, titulat Turisme familiar, abraça fins als Jocs Olímpics de 1992 i se centra en la creació i explotació de les marques turístiques Barcelona més que mai i Catalunya per part de l’Ajuntament de la ciutat i de la Generalitat, respectivament.

La mostra finalitza amb Catalunya és casa teva vs. ‘Tourist, go home’, un apartat sobre les externalitats d’aquest negoci multimilionari que resulten de la dependència excessiva del turisme com a font econòmica. Tot plegat provoca situacions ambientalment insostenibles i socialment indesitjables que han donat peu, al seu torn, a l’aparició de moviments ciutadans contra la gentrificació, com ara la turismofòbia o l’antituristització.

L’exposició, formada per cartells, documents, imatges, filmacions i objectes diversos, vol promoure la reflexió crítica sobre el model turístic actual i les possibles alternatives.

L'entrada general per veure aquesta exposició temporal val 6 euros i es pot adquirir de forma anticipada en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimecres, 07 Juny 2023
  • Comparteix