Tornar

Fotografia titulada Els homes del mar, realitzada per Pla Janini el 1947

Els bromolis de Joaquim Pla Janini

El Museu Marítim exposa, per primer cop, la col·lecció de 34 imatges de temàtica marinera del fotògraf pictoralista.

Fins al 9 d’octubre es podrà visitar l’exposició Bromolis. Fotografia pictoralista, dedicada al metge i fotògraf Joaquim Pla Janini (Tarragona, 1879 - Barcelona, 1970), al Mirador del Museu Marítim de Barcelona (MMB). La mostra reivindica la relació amb el mar d’un autor que no havia tornat a ser objecte d’atenció des de la celebració de I’Exposició Nacional fotogràfic-marítima de l’any 1948, entre d’altres coses perquè algunes de les imatges relacionades amb aquesta temàtica van ser realitzades amb posterioritat a aquest data, com és el cas d’El fantasma de la mar (1954), Labor marinera i La processó a la platja (1957).

Es tracta, per tant, d’una oportunitat única per difondre la seva desconeguda i poc estudiada vessant sobre el mar, exhibint per primera vegada la col·lecció dels 34 bromolis transportats que pertanyen a la col·lecció del MMB, gràcies a la donació de la família Pla Guarro.

Pla Janini és considerat un dels pares de la fotografia a casa nostra. S’hi va iniciar com a aficionat el 1898, poc després del seu trasllat a Barcelona, i el 1931 s’hi va abocar professionalment, després d’haver fundat i presidit l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya. La seva obra tracta temes com la religió, la família, el costumisme i les natures mortes, sempre des de l’adscripció estètica i ideològica al pictorialisme i el tradicionalisme.

El moviment pictoralista, nascut en l’àmbit anglosaxó la dècada de 1860, reivindicava el valor artístic de la imatge amb l’objectiu de produir obres d’art amb una estètica semblant a la pintura. Per això, Pla Janini cercava temàtiques allunyades de la realitat immediata, especialment de caire paisatgístic o rural.

L’exposició Bromolis. Fotografia pictoralista contextualitza la trajectòria de l’autor en la situació sociocultural de l’època i n’explica les relacions amb altres fotògrafs coetanis, així com el posicionament nacional i internacional de la seva obra a través de concursos i exposicions. La mostra dedica una atenció especial a l’ús que feia del bromoli transportat com a tècnica de manipulació. També en aquest aspecte Pla Janini es movia dins dels propòsits del pictorialisme, ja que refermava la intervenció artística del fotògraf sobre la imatge.

Data de publicació: Dilluns, 21 Febrer 2022
  • Comparteix