Tornar

La biòloga Gretchen Cara Daily fotografiada a Sabalito per Jordi Bernadó

Molts llocs al món

A ID Project, el fotògraf Jordi Bernadó compon un fris de paisatges en què l’ésser humà es fon amb la natura.

Des de 2016, el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) impulsa el programa d’exposicions Artistes al museu per projectar l’obra de creadors locals.

En aquest context, la Sala Oval del MNAC acull fins al 4 de setembre ID Project, de Jordi Bernadó (Lleida, 1966). L’autor va cursar estudis d’arquitectura i va arribar a la fotografia com a mitjà per decodificar i comprendre millor l’urbanisme i les relacions entre els elements capturats en cada imatge.

El seu interès pel paisatgisme l’ha dut a treballar amb el format horitzontal panoràmic, que Bernadó allarga encara més per influència del llenguatge cinematogràfic. Aquestes captures de gran format són fetes des d’un punt de vista completament frontal, oferint un llenguatge visual tranquil i objectiu.

En aquest cas, ID Project exhibeix una sèrie de fotografies de la Col·lecció d’Art Banc Sabadell, en cadascuna de les quals apareix un personatge diferent. Alguns són figures cèlebres: autors, cineastes, polítics i activistes com Jimmy Wales, Stephen Hawking, Ferran Adrià, Rosario Quispe, Pedro Opeka, Chimamanda Ngozi Adichie, Gretchen Cara Daily, Nada Al-Ahdal, Woody Allen, Muhammad Yunus, Gao Xingjian, Steven Pinker, Vivian Gornick i Reed Brody. Tots van escollir l’indret on s’havia de fer la fotografia. I tots es troben d’esquena a la càmera, drets, diminuts i irreconeixibles.

Bernadó treballa a partir de la idea que “tots tenim un lloc al món, un lloc al qual estimar, enyorar, un lloc a on tornar”. En aquest cas, el significat de cada escenari queda plasmat en la fotografia, però no revelat. Es tracta d’un secret entre el protagonista i l’artista. Com a peces d’un trencaclosques, cada imatge ajuda a construir un mapa heterogeni i fragmentat format de moltes històries úniques –la història d’un personatge, d’un lloc i d’una fotografia–, però que creen un arxiu complet que funciona com un repositori de records i relats que, de retop, explora la identitat humana –allò que ens fa diferents, uns dels altres– i aborda qüestions de gran rellevància com el clima, la biodiversitat o els drets humans.

La visita a l’exposició està inclosa amb l’entrada al MNAC. El passi val 12 euros –8,4, si sou estudiants– i es pot adquirir de forma anticipada clicant aquí.

Data de publicació: Dijous, 28 juliol 2022
  • Comparteix