Tornar

Dibuix original de Núria Pompeia per al llibre Maternasis, de 1967

‘Maternasis’, contra la despossessió de la gestació

El MNAC exposa obres de Roser Bru, Mari Chordà, Parvine Curie i Núria Pompeia sobre la dimensió política i vital de l’embaràs.

Fins al 25 de setembre es pot visitar al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) Maternasis, una invitació a reflexionar sobre una experiència, la de l’embaràs, de la qual les dones han estat històricament desposseïdes.

L’exposició, comissariada per Àlex Mitrani, pren el nom del llibre que l’artista Núria Pompeia (1931-2016) va publicar el 1967 on descrivia el procés de gestació amb ironia, però des de la soledat més absoluta. Ara, la sala 81 bis d’Art Modern acull els originals del llibre i una selecció d’obres recentment incorporades al MNAC de tres artistes sorprenents i que havien estat oblidades fins fa poc: Roser Bru (1923-2021), Parvine Curie (1936) i Mari Chordà (1942).

L’adquisició de l’obra de dones artistes és una de les prioritats en la construcció de la col·lecció d’Art de Postguerra i Segona Avantguarda del museu. Entre les peces d’aquestes creadores destaquen les que s’ocupen de qüestions pròpies i íntimes de les dones i de les quals, paradoxalment, havien estat privades. Un d’aquests temes, que és excepcional en un corpus iconogràfic tradicionalment dominat pels homes, és l’embaràs; una etapa clau de la maternitat que concerneix íntimament la dona i que té una dimensió misteriosa i profunda, i a la vegada social.

A l’obra de Pompeia, l’embaràs adquireix una dimensió política, mentre que a les peces de Bru, Chordà i Curie manifesta una dimensió física i vital, de manera que el conjunt exposat a Maternasis aborda aquesta experiència, que és alhora quotidiana i transcendent, des de múltiples perspectives.

La mostra es completa amb un recital de poesia el 18 de maig a les 18 h amb Anna Gual i Mireia Casanyes en el marc del Barcelona Poesia i amb tres diàlegs coordinats per l’escriptora i periodista cultural Mercè Ibarz en què s’abordaran temes que havien estat invisibilitzats com la representació del cos de la dona a través de l’art, el dol perinatal o la violència obstètrica. El primer diàleg tindrà lloc el 8 de juny a les 18.30 h i aplegarà l’escriptora i crítica literària Neus Aguado, la fotògrafa Pilar Aymerich i l’autora i investigadora del còmic Marika Vila per parlar de Núria Pompeia. El 16 de juny, a la mateixa hora, les artistes Mari Chordà i Elsa Plaza rememoraran la seva militància feminista en el col·lectiu LaSal entre 1977 i 1990. I el 13 de setembre, també a les 18.30 h, escriptora i pintora Paula Bonet; la curadora, editora i llibretera Amanda Cuesta i la metgessa experta en medicina amb perspectiva de gènere Carme Valls reflexionaran l’entorn del títol Embaràs i violència.

L’entrada a l’exposició val 4 euros i dona dret a visitar les sales d’art modern II. Podeu comprar-la de forma anticipada clicant aquí. En canvi, el recital de poesia i els diàlegs són gratuïts. Si voleu assistir-hi, feu la vostra reserva al web del MNAC.

Data de publicació: Dimecres, 27 Abril 2022
  • Comparteix