Tornar

Paisatge amb dos homes dibuixant, obra de Claudi Lorenzale
Anant cap al ball, obra de Joseph Mallord William Turner

Fascinació per la natura

El MNAC acull dues exposicions simultànies que mostren l’atracció del moviment romàntic pel paisatge i les forces de la natura.

Fins a l’11 de setembre es poden visitar al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) dues exposicions que posen el focus en el món natural: El batec de la natura. Dibuixos del segle XIX de la col·lecció del Museu Nacional i Turner. La llum és color.

En el primer cas, els comissaris Francesc Quílez i Aleix Roig han seleccionat prop de 80 obres que mostren la fascinació que els autors catalans del segle XIX sentien per la natura. Es tracta fonamentalment de dibuixos, que es complementen amb un grup de pintures i material d’àlbums d’artistes que pertanyen a la col·lecció del MNAC.

Per les seves característiques, formen un conjunt molt representatiu de l’activitat desplegada per pintors com Antoni Fabrés, Marià Fortuny, Baldomer Galofre, Ramon Martí i Alsina, Jaume Morera o Lluís Rigalt, i del seu interès per representar un entorn natural pel qual es van sentir fortament atrets.

La importància de la natura com a motiu artístic és comuna a l’Europa decimonònica, com a prova de la irradiació d’una sensibilitat coetània que es va estendre arreu i va cristal·litzar en l’aparició del moviment romàntic. El Gabinet de Dibuixos i Gravats conserva un conjunt molt important d’obres d’aquest període, un fons molt desconegut i, en alguns casos, fins i tot inèdit.

D’altra banda, la mostra dedicada al pintor, aquarel·lista i gravador romàntic anglès Joseph Mallord William Turner (1775-1851) ha estat comissariada per l’antic conservador en cap d’Art Històric Britànic de la Tate, David Blayney Brown.

Per Turner, els elements de la natura eren forces abstractes, amb la seva pròpia simbologia i significat. A través d’un centenar d’obres, l’exposició ressegueix el desenvolupament de les seves composicions, des dels primers esbossos fins als olis, els gravats o les aquarel·les; una tècnica, aquesta última, que li va permetre copsar la intensitat dels fenòmens meteorològics i atmosfèrics amb una precisió expressiva mai igualada.

Turner. La llum és color col·loca l’espectador davant del millor paisatgista del Romanticisme i el confronta amb una experiència sensorial amb la mateixa intensitat com ho va fer als seus contemporanis.

Les dues exposicions es poden visitar amb el mateix bitllet. L’entrada costa 6 euros i es pot adquirir de forma anticipada clicant aquí

Data de publicació: Dimecres, 11 maig 2022
  • Comparteix