Tornar

Fotografia de la intervenció artística L'ull del cabirol

Un cabirol al museu

L’artista Setxu Xirau porta un animal dissecat al Museu per qüestionar la nostra relació amb la natura, dins del cicle Artistes al Museu.

Fins al 26 de febrer es pot visitar al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) L’ull del cabirol, una doble intervenció de Setxu Xirau Roig a l’espai educArt i a la Sala de la Cúpula. L’artista de Canet de Mar utilitza en els seus treballs animals naturalitzats que provenen de parcs zoològics i que han mort per causes naturals.

Xirau parteix de la mirada com a presa de consciència de la pròpia identitat per després traslladar-la a l’art i al paper dels museus, com si l’animal fos un visitant més, amb l’ànim d’escatir quines relacions s’estableixen entre l’artista, el museu i el públic.

En opinió del conservador d’Art Modern i Contemporani Àlex Mitrani, “l’animal salvatge ens produeix una mena de fascinació i de respecte”. Com a espècie fugissera, el cabirol “no s’imposa com la fera amenaçadora. La seva seva fragilitat té una gràcia indubtable i la seva serenor precària es projecta sobre la nostra inseguretat i la nostra prepotència com a humans”. Per a Mitrani, “en l’animal hi ha una alteritat que ens interpel·la” i que “ens revela de forma incòmoda els nostres excessos” i “les nostres nostàlgies culpables”.

L’ull del cabirol és un projecte d’autor que prèviament ja havia passejat l’animal per diferents galeries i espais culturals, confrontant-lo davant de diverses obres d’art. Les fotografies generades formen part d’un itinerari de gran poder evocador que es va iniciar amb una imatge del cèrvid mirant-se al mirall. En el cas del MNAC, Xirau va demanar de fer una sessió de fotos unes setmanes abans del confinament per la pandèmia i tot just ara se’n pot veure el resultat.

L’entrada general al MNAC val 12 euros i es pot adquirir de forma anticipada en aquest enllaç.

Data de publicació: Dilluns, 03 Octubre 2022
  • Comparteix