Tornar

Entrada de les obres requisades, juliol 1936. ©Arxiu Fotogràfic de Barcelona. Joan Vidal Ventosa

Com vam salvar l’art durant la Guerra Civil

‘Museu en perill!’ és la nova exposició del Museu Nacional d’Art de Catalunya, la qual explica com el centre va protegir, endreçar i catalogar la seva col·lecció durant el període bèl·lic en qüestió.

L’any 1934 naixia el Museu d’Art de Catalunya gràcies a l’execució del pla de museus per Catalunya de Joaquim Folch i Torres. Aquesta institució, la qual esdevindria el Museu Nacional d’Art de Catalunya, va acollir les grans col·leccions del patrimoni artístic català, des del romànic fins als olis de Picasso. Tot i així, amb el cop d’Estat del 1936, es va estroncar la seva projecció i en trontollà la seva integritat. Davant dels perills de la revolució, les autoritats catalanes van respondre amb una tasca extraordinària de salvaguarda dels béns artístics de tot el territori, la qual ha quedat documentada en la nova exposició del Museu Nacional comissariada per Mireia Capdevila Candell i Francesc Vilanova Vila-Abadal, que porta per títol Museu en perill! Salvaguarda i endreça de l’art català durant la guerra civil. En aquesta, s’hi poden veure les tasques no només de protecció, sinó també d’ordenació, catalogació, documentació i restauració dels béns, i mostra la problemàtica que es va estendre per tot el territori català en aquella època.

L’exposició combina diferents elements expositius, des d’obres originals fins a filmacions, incloent documentació primària, expedients de depuració, catàlegs bibliogràfics i cartells, entre molts d’altres. El Museu en destaca les fotografies dels treballs de trasllat que es van fer poder salvaguardar i endreçar el patrimoni artístic de Catalunya. Amb aquesta mostra, es vol reconèixer la dura tasca que es va portar a terme en aquells moments, a més de reivindicar la figura de Joaquim Folch i Torres, imprescindible per entendre l’actual riquesa museística del país.

Podreu visitar l’exposició fins al 27 de febrer del 2022 dins l’horari del centre. L’entrada té un preu de 12 euros i la podeu adquirir a través d’aquest enllaç.

Data de publicació: Dilluns, 26 juliol 2021
  • Comparteix