Tornar

Concert de la Mercè

Totes les músiques de la Mercè

Per al Mercè Música es programa una tria extensa de propostes de les procedències i els estils més diversos. Quina és la vostra Mercè musical?

Sons italians, cançó melòdica, folk, pop, rock, electrònica... Hi ha una Mercè per a cada tipus d'espectador o espectadora o gairebé. A més de les noves músiques que centren la programació del Barcelona Acció Musical (BAM), al Mercè Música, la programació musical principal de festa major, trobareu propostes d'allò més diverses:

Ciao, Roma

Doneu la benvinguda a la ciutat convidada de la Mercè d'enguany, perquè us porta una banda sonora carregada de grans sons que de vegades són força coneguts a casa nostra però altres vegades, malgrat procedir d'un país tan proper, amb prou feines es coneixen aquí. És el cas de Mannarino, un dels artistes romans més coneguts al seu país, que divendres, 23, durà, a l'avinguda de la Catedral, el seu Live 2022, un espectacle per a grans recintes que ha recorregut Itàlia els últims mesos. La gran jornada de la música italiana serà, però, diumenge, 24, quan passarà pel Teatre Grec Rachele Andrioli, una experta en els sons de la regió italiana del Salento, que ens ens submergirà en una experiència cultural i cent per cent femenina de cant coral en l’espectacle Coro a Coro, protagonitzat per una quinzena de veus de dona.

El mateix dia i en el mateix recinte, un dels artistes italians més famosos a Barcelona, Vinicio Capossela, ofereix, per primera vegada fora d'Itàlia, un gran espectacle creat amb motiu dels trenta anys de la publicació del seu primer disc. Qui vingui a Round One Thirty Five - 30 years of personal standards sentirà l'artista i els seus músics interpretar en viu alguns dels millors moments de la seva trajectòria.

També dissabte, 24, aquest cop a la ronda de Sant Antoni, podreu escoltar el músic i escriptor napolità resident a Barcelona Alessio Arena, actuant amb el català Guillem Roma, un bon amic amb qui col·labora habitualment. L'endemà, al mateix emplaçament i a l'hora del vermut, tindreu una sessió de swing a la italiana amb els Rivolta. Diumenge, 25 de setembre, als jardins del Doctor Pla i Armengol, teniu una cita amb Paolo Angeli, un músic i lutier italià que transforma el seus instruments i que revisa la tradició mediterrània des del punt de vista de la innovació.

Les referències musicals a la ciutat convidada d'enguany, Roma, s'acabaran dilluns, 26 de setembre, a la plaça Major de Nou Barris, on l'Orquestra Simfònica Vozes i la mezzosoprano Marta Valero revisaran el repertori d'una de les veus mítiques de la cançó italiana: la de Mina.

Amèrica al cor

Els sons procedents de l'Amèrica Llatina són molt presents en aquesta festa, de vegades interpretats per músics sud-americans i de vegades per artistes i formacions barcelonines. Entre els primers, Alain Pérez, un dels grans noms del jazz cubà, que arriba al Teatre Grec divendres, 23, acompanyat d'una orquestra formada per catorze músics cubans joves. Són el complement perfecte per a un multiinstrumentista que tant toca el baix, com els metalls, la percussió o el piano. El mateix dia 23, i també al Teatre Grec, dues habituals de l'escena jazzística barcelonina, Lucia Fumero i Rita Payés, convertiran l'escenari en un espai gairebé màgic gràcies al qual mostraran la seva excepcional connexió musical. Temes propis i cançons del repertori llatinoamericà, en una actuació deliciosa que no us heu de perdre. El músic Rafel Plana, per la seva banda, compareix amb l’Orquestra Ideal divendres, 23 (Teatre Grec), per interpretar en concert la banda sonora del muntatge immersiu sobre l'artista mexicana Frida Kahlo, que es va poder veure fa una temporada a l'Ideal Centre d'Arts Digitals de Barcelona i que constitueix una tria deliciosa de músiques inspirades en Mèxic. Pareu atenció perquè el concert de Rafel Plana i l'Orquestra Ideal és una estrena absoluta, ja que no s'havia pogut veure mai fins ara interpretat en directe. El mateix divendres, als jardins del Doctor Pla i Armengol, veureu com l'artista Ana Rossi aplega, en la seva música, folk ibèric i de l'Amèrica Llatina. L'endemà, dissabte, 24, als jardins del Doctor Pla i Armengol, descobrireu Anna Tréa, una artista a cavall entre el Brasil i Barcelona i entre els sons brasilers i els ritmes negres d'origen africà, que és tota una referència al seu país. També ve del Brasil el músic que actuarà al Teatre Grec diumenge, 25 de setembre, Carlos Althier de Souza Lemos Escobar. És un dels noms més coneguts i veterans de la música brasilera contemporània, tot i que se'l coneix més pel seu nom artístic, Guinga. El veurem interpretar els temes de l'últim disc, Zaboio, acompanyat de dos grans músics locals: la cantant Carme Canela i el saxo Miguel Pintxo Villar.

Per descobrir

Ja coneixeu els jardins del Doctor Pla i Armengol? Des de fa poques edicions de la Mercè, s'han incorporat a la festa major i, a més de ser una zona verda esplèndida, també és un escenari musical ideal per als concerts més íntims i propers. La Mercè Música us proposa que visiteu aquest espai per descobrir uns quants talents que encara no són tan coneguts com es mereixen, però que estan a punt d'esclatar artísticament. Així, divendres, 23, Uma, una jove catalana amb les arrels entre Tailàndia i la Gran Bretanya, oferirà una mostra del seu folk experimental acompanyada de Lucy Lu. Divendres, 23, podreu conèixer el folk progressiu i el rock d'una formació femenina entre Catalunya i Madrid que es diu Faneka i que, ja us avisem, serà un gran descobriment. Torneu al recinte l'endemà, dissabte, 24 de setembre, i us presentaran un artista d'origen senegalès i expert a tocar la kora, Momi Maiga, que fa música amb un dels nous valors de l'escena jazzística catalana, el gironí Vernau Mier i el seu saxòfon.

Menys conegut del que es mereix, Alberto Alcalá actuarà diumenge, 25, en format de trio, als jardins del Doctor Pla i Armengol. Si encara no coneixeu aquest exponent de la cançó d'autor contemporània amb una llarga trajectòria, teniu una cita imprescindible amb un so que combina flamenc, música popular ibèrica i cançons de l'Amèrica Llatina.

Música jove... i mediterrània!

A l'escenari de la platja del Bogatell es presenten, cada any, les propostes adreçades al públic més jove de Mercè Música, amb un accent especial no només en els sons més alegres i festius, sinó també en les sonoritats mediterrànies properes. Pop, rock, folk i mestissatge formen part de la banda sonora d'aquest escenari, on enguany també hi ha un espai per a les noves músiques urbanes, amb propostes que van del trap al dance.

D'entrada, divendres, 23 de setembre, teniu una cita amb Marcel i Júlia, que presenten una tria de cançons alegres i cent per cent ballables, ideals per a una nit d'estiu a tocar del mar. Amb ells, la mateixa nit i en el mateix emplaçament, Els Catarres, que presenten el disc Diamants. També dissabte i també a tocar de la sorra, podreu assistir a la reaparició de Delafé y las Flores Azules, que celebra el vintè aniversari de l'edició d'un dels seus discos més emblemàtics, Vs. las trompetas de la muerte. Dissabte, 24, la vetllada prendrà un caire més urbà dies amb el trap i dancehall dels 31 FAM, una de les formacions més seguides pels joves catalans; el pop en clau dance de l'artista de Castelldefels Alizzz i amb una artista de Sabadell que ha construït el seu propi projecte de hip-hop amb el nom de Santa Salut i que ens presenta el llarga durada Discordia.

Simfònics a Nou Barris

La plaça Major de Nou Barris s'ha convertit ja en un espai clàssic de la Festa Major de Barcelona, el punt on es troben les orquestres i les propostes simfòniques de la Mercè. Enguany la Banda Municipal de Barcelona ofereix divendres, 23, un programa dedicat a les festes populars i les danses que les acompanyen. L'endemà dissabte, 24, serà el moment de l'actuació de l'Orquestra i Cors del Gran Teatre del Liceu, i diumenge, 25 de setembre, de l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), que interpretarà, dirigida per Teresa Riveiro Böhm, temes de Dvorák, Beethoveen i Joan Lamote de Grignon. L'endemà, dilluns, 26 de setembre, encara podreu sentir l'Orquestra Nou Barris i, el mateix dia, farà una repassada musical al repertori de la cantant italiana Mina que ofereixen els joves músics de l'Orquestra Simfònica Vozes amb la mezzosoprano Marta Valero.

L'hora dels veterans

Alguns músics són tot un exemple que el talent no fa sinó créixer amb el temps. En són un prova vivent alguns dels grandíssims mestres d'estils diversos que formen part de la programació de Música Mercè. És el cas de Peret Reyes, que divendres, 24, us convida a viure, a l'avinguda de la Catedral, Una nit de rumba catalana. Pareu atenció a aquest músic, ja que és tot un pioner de la rumba que va començar amb Los Amaya, ha tocat amb Gato Pérez i va ser un dels responsables directes del retorn de Peret als escenaris.

Més conegut i també un veterà, en aquest cas de les escenes del pop, el rock i la fusió, Santiago Auserón segueix aprofundint en les recerques sonores entre el rock, el jazz, les músiques negres i els sons llatins en el disc Libertad, que ens presenta a l'avinguda de la Catedral.

L'endemà, diumenge, 25, el mateix espai serà l’escenari de l'actuació de Pepe Habichuela, mític guitarra que de vegades ha portat el flamenc a territoris jazzístics i de vegades s'ha deixat contaminar pels ritmes del món. No us ho perdeu si us agrada la fusió, perquè toca amb una figura del jazz-flamenc: el contrabaixista Javier Colina.

Homenatges

Alguns artistes ens han deixat fa poc i d'altres ja fa uns quants anys, però tot i així seran presents en la programació de Música Mercè, que enguany dedica homenatges al músic i compositor Pau Riba, que va morir aquest any 2022, i al mític pianista de jazz Tete Montoliu, que enguany fa un quart de segle que ens va deixar.

El primer, que va ser un dels pares de l'anomenat rock laietà, serà objecte d'un homenatge a l'avinguda de la Catedral el 23 de setembre; i el segon, diumenge, 25 de setembre al Teatre Grec, on un seguit de grans noms de l'escena del jazz recordaran tota mena d’experiències musicals amb el mestre.

Sons del món

Mercè Música mira al món amb propostes sonores que ens acosten als ritmes dels quatre racons del planeta o gairebé. Així, entre Marroc i França, el 24 de setembre hi haurà, a la ronda de Sant Antoni, els musics de Bab L'Bluz, una formació jove que parteix del rock i de la música tradicional gnawa per combinar en una única proposta modernitat, tradició i reivindicació social. L'endemà, diumenge, 25, al Teatre Grec, serà el moment d'omplir-se les orelles amb els ritmes infecciosos de la rumba congolesa. Els interpreta el músic Ray Lema, una referència de la música congolesa que retrà tribut, en la seva actuació, a Franco Luambo, pare d'una música de carrer, festiva i alegre, que va néixer els anys quaranta del segle passat.

La jornada de dilluns, 26 de setembre, estarà dedicada a un d'aquests ritmes que van néixer a Amèrica i van retornar cap a Europa amb els migrants catalans. Us parlem de l'havanera. Es farà escoltar a la plaça de Sant Jaume, encara que les formacions Ultramar Trio i La Guingueta l'interpretin de maneres poc convencionals. I és que si la primera és una formació de veu, violí i piano purament femenina, la segona introdueix en les seves interpretacions una instrumentació molt més rica i diversa de la que estem acostumats a sentir en altres grups d'havaneres.

Un ball abans de tornar a casa

Si el que voleu és moure els peus i el maluc, en tindreu moltes oportunitats durant aquesta festa, ja que teniu tot un escenari dedicat a músiques ballables, el de la platja del Bogatell, on divendres, 23, sentireu els sons mestissos i ballables de Marcel i Júlia, la música dels Catarres i el retorn de Delafé y las Flores Azules i dissabte, 24, una tria de sons més urbans amb 31FAM, Alizzz i Santa Salut.

Però molts escenaris del Mercè Música inclouen bones descàrregues musicals pensades per moure's una estona. Ja veureu que, una bona part, estan programades a última hora, per tal que pugueu tornar a casa contents i cansats. Així, divendres, 23, a l'escenari de la ronda de Sant Antoni, tindreu el hip-hop hibridat amb jazz, funk i soul dels Big Menú, una banda que ha fet d'acompanyant de l'argentina Nathy Peluso i que ens presentarà els temes del disc IDO. Si sou al Teatre Grec, podreu acabar la festa amb els sons cubans d'Alain Pérez y La Orquesta, i si sou als jardins del Doctor Pla i Armengol, amb el folk progressiu de les Faneka.

Al Teatre Grec, dissabte, 24 de setembre, hi haurà l'indie rock d'Egon Soda, que presenta el disc Bellaurora i, per acabar la jornada, els sons brasilers i ballables d'Anna Tréa. I als jardins del Doctor Pla i Armengol, un exponent de l'indie barceloní i català, Nico Roig, oferirà un aperitiu del seu pròxim disc dissabte, 24. El mateix dia, a l'avinguda de la Catedral, tancarà la jornada musical La Banda de Juan Perro, liderada per un Santiago Auserón que presenta nou disc, Libertad.

Diumenge, 25, als jardins del Doctor Pla i Armengol, Xarim Aresté interpretarà els temes del nou treball, Ses entranyes (2022). I el mateix dia, a la ronda de Sant Antoni, podreu veure i escoltar la vocalista Koko-Jean Davis, que, amb The Tonics, ensenya com és la seva nova vida artística després d'haver deixat la formació The Excitements.

Data de publicació: Dimecres, 10 Agost 2022
  • Comparteix