Tornar

Nit europea de la recerca

Nit europea de la recerca

Un munt d’activitats nocturnes i algunes diürnes dins d’aquesta gran iniciativa de divulgació científica.

Sense massa treva per recuperar-se de les festes de La Mercè, el 27 i 28 de setembre tenen lloc a Barcelona una munió d’activitats amb motiu d’una nova edició de la Nit Europea de la Recerca, que se celebra de manera simultània a unes 300 ciutats de 30 països. Onze equipaments ofereixen propostes que a través d’una gran varietat de formats tenen com a objectiu acostar la ciència i la tecnologia a tots els públics i despertar les vocacions científiques entre estudiants.

Un d’aquests equipaments és el CosmoCaixa, que ha programat activitats adreçades a públic principalment jove. Al seu recinte s’hi realitzaran microxerrades sobre temes de recerca capdavanters, tallers i una exposició entorn al món de la nanotecnologia, una lectura dramatitzada sobre les dones científiques, microteatre, jocs, demostracions i fins i tot una observació astronòmica amb telescopi des de la plaça del museu.

Més obertes al públic general, altres equipaments acullen xerrades tant de llarga com curta durada sobre temes diversos, sempre punters o rellevants, entre altres activitats. És el cas dels centres cívics Urgell i Vil·la Urània, la Biblioteca Sagrada Família, la Residència d’Investigadors, l’edifici històric de la UB i el Liceu Francès. Un cas particular és el del FabCafè, que acull una sèrie d’activitats amb l’anglès com a idioma vehicular: una taula rodona sobre qui és qui a la ciència europea, presentacions de projectes de recerca a càrrec d’estudiants de doctorat i una sessió d’speed dating amb científics i científiques.

L’esdeveniment també compta amb dues propostes al voltant de l’anomenada ciència ciutadana, és a dir, aquella ciència que compta amb la implicació de persones no especialitzades en algun dels seus processos, des del disseny d’experiments, passant per l’obtenció de dades, fins l’elaboració de resultats. En aquest àmbit, el Centre de la Platja ha organitzat un mostreig a la mateixa platja del Somorrostro per detectar i quantificar els residus plàstics que l’aigua marina ens retorna, i el CaixaFòrum, la presentació d’un nou projecte pilot centrat en l’estudi de la contaminació atmosfèrica i el seu impacte en la salut.

Però la Nit encara és molt més. Consulteu el seu programa complet en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimecres, 18 Setembre 2019
  • Comparteix