Tornar

L'actriu protagonista retratada mirant a càmera amb els cabells llargs i negres i amb un jersei blanc en un moment de l'espectacle

'This is Not Here': tota la veritat sobre Yoko Ono, a la Sala Fènix

Us serà difícil trobar una persona que no conegui la Yoko Ono i, encara més, trobar-ne una que no la consideri responsable de la separació dels Beatles. Però, és veritat el que ens han dit? Veniu a descobrir l'autèntica Yoko Ono a la Sala Fènix des del 25 de novembre fins al 6 de desembre.

Ens parlen sobre aquesta dona, una artista especialment interessant per si mateixa, la Sònia Masuda Mora i l'Albert Martí, integrants d'una companyia que es diu Teatre a l'abordatge!, i que presenta a la Sala Fènix This Is Not Here, el seu primer muntatge. És un text escrit per la mateixa Sònia Masuda Mora que, ja ho veureu, té molt de feminisme i antiracisme.

Penseu un moment. Què us han explicat de la Yoko Ono? Segurament heu escoltat algun retrat que la pinta com aquella dona perversa que, parella de John Lennon, va fer saltar pels aires la banda més famosa i revolucionària de la història musical del segle XX. Ara bé, Yoko Ono, d'entrada, no només era la dona de Lennon, sinó que ella mateixa és una artista conceptual, que va ser membre molts anys del prestigiós col·lectiu Fluxus. És veritat que aquesta dona, procedent d'una família bona japonesa va tenir a veure en les desavinences entre Lennon i la resta de Beatles? És possible parlar de bons i dolents en aquesta història?

I és que el muntatge ens parla de Yoko Ono, sí, però fa referència al fet que la història la fa el qui l'explica i que, en explicar una història com la de l'artista nord-americana, no és estrany que, com ha passat en aquest cas, s'infiltrin en el relat dels fets prejudicis, una ideologia masclista que limita el paper de la dona al de ser companya d'un home i un racisme que atribueix una voluntat malèvola a les persones d'origen oriental.

Art, amor, fama, evolució personal, creació, llibertat i grans dosis d'imaginació són elements fonamentals en un espectacle que ens ensenya que les coses no sempre són com ens les han explicat.

Si voleu descobrir la veritable Yoko Ono (o com a mínim projectar una mirada nova sobre la seva figura) teniu una cita a la Sala Fènix però, abans, consulteu el web d'aquest espai teatral de Ciutat Vella.

Data de publicació: Divendres, 20 novembre 2020
  • Comparteix