Tornar

Un grup de nois i noies de l'Institut Viladomat distribueixen un seguit de cadires per la superfície d'una pista esportiva

S'obre una nova convocatòria d'EN RESiDÈNCiA i comencen les presentacions públiques

El programa EN RESiDÈNCiA prepara una nova edició, la que fa tretze, i obre una convocatòria entre els centres d'ensenyament secundari de la ciutat. Mentrestant, comencen les presentacions públiques dels projectes de l'edició de 2020-2021.

EN RESiDÈNCiA és un programa que lideren des de l'any 2009 l’Institut de Cultura de Barcelona, el Consorci d’Educació de Barcelona i l'associació A Bao a Qu. Propicia la col·laboració entre artistes de disciplines diverses de la ciutat, alumnes d'instituts de secundària i personal docent, de manera que l'alumnat experimenta en primera persona els processos de creació mentre que els i les artistes troben en els seus joves col·laboradors idees noves i un aire fresc. Les creacions d'artistes i estudiants s'articulen amb la mediació d'equipaments i col·lectius artístics de la ciutat, entre els quals teatres, centres d'art o espais de creació.

Des dels inicis, el programa ha organitzat 146 residències d'artistes (amb les de l'edició de l'any vinent, en seran 173) en cinquanta instituts públics de la ciutat. Un total de 166 artistes i 2.550 joves estudiants d’ESO han participat en aquestes experiències, que enguany afegeixen a la llista d'equips de mediació Difusor, una entitat pionera en la gestió de l'art urbà legal i responsable, i la Sala Hiroshima, un espai dedicat a les arts escèniques.

Teatre, dansa, circ, creació literària, experimentació sonora o creació musical  són alguns dels llenguatges artístics amb els quals han treballat els i les participants en les propostes d'EN RESiDÈNCiA. Ho tornaran a fer durant el curs 2021-2022, en una nova edició, la número tretze, per a la qual s'obre, del 4 al 27 de maig, una nova convocatòria. Enguany, s'ofereix la possibilitat d'afegir-se al programa a vint-i-set centres d’educació secundària barcelonins.

Presentacions públiques

És el que van fer fa un any els vint-i-quatre instituts de la ciutat que han participat en l'edició número dotze d'EN RESiDÈNCiA (curs 2020-2021) que, del 5 de maig al 16 de juny, arriben al final del procés i es disposen a mostrar de manera pública el resultat de l'experiència.

En les pròximes setmanes, doncs, començarem a veure les vint-i-quatre propostes de recerca i experimentació realitzades utilitzant els diversos llenguatges de la creació artística contemporània. Els mateixos autors i autores (alumnat i creadors i creadores) protagonitzaran unes propostes que, també enguany, s'adaptaran a les restriccions imposades per la covid-19. Hi haurà presentacions en nous espais com ara l'Hangar, l'espai d'art Halfhouse, MUHBA Oliva Artés, la Sala Fènix i La Central del Circ, que s’afegiran a espais ja implicats en edicions anteriors del projecte com ara Fabra i Coats: Fàbrica de Creació, el Mercat de les Flors, el Teatre Lliure, la Sala Beckett, el MACBA, la Galeria Àngels Barcelona, el Born Centre de Cultura i Memòria i el Centre Cívic Casa Elizalde.

Què veurem en aquestes presentacions? El 5 de maig, al Mercat de les Flors, coneixerem el resultat del treball de l'autor i intèrpret David Climent amb els nois i noies de l'Institut Salvador Espriu. Plegats, han creat l'espectacle La simfonia de les diferències. Un dia més tard, el dijous, 6 de maig, aquest cop a l'Institut Vall d'Hebron, l'artista Svantje Bußhoff mostra el resultat de les experiències de reparació, transformació i reinterpretació d'objectes i materials diversos a RES no està trencat, mentre que el divendres, 7 de maig, a l'Institut Pedralbes, els i les alumnes del centre i les creadores Sarah Anglada i Linn Johansson mostren el resultat del procés de creació de l'experiència escènica No dol l’essència. Créixer, és una por o un desig?

Passeu el dimecres, 12 de maig pel Mercat de les Flors  i coneixereu una altra artista relacionada amb el món de la dansa, Silvia Sant Funk, que ha treballat amb els nois i noies de l'Institut Montjuïc en la peça Benvinguts i benvingudes al forat negre. El dijous de la setmana següent, 20 de maig, a La Central del Circ, Carla Farreny i Marta Vilardell mostraran el que han fet amb l'alumnat de l'Institut Joan Fuster, mentre que dimarts, 25 de maig, a Poesia, el carrer, que es veurà a l'Institut Narcís Monturiol, la fotògrafa Consuelo Bautista i els nois i noies del centre demostraran el que han fet amb el conjunt d'imatges amb el qual han treballat.

Dimecres, 26 de maig, en tres sessions, el director escènic i dramaturg Marc Villanueva farà pujar a l'escenari de l'Espai Lliure del Teatre Lliure Montjuïc els i les alumnes de l'Institut Maria Espinalt, que us parlaran de treball, de mites i de moltes coses més a Quan sortim de l’institut s’encenen llums. L'especialista en intervencions artístiques Eulàlia Garcia Valls, per la seva part, ha treballat amb els nois i noies de l'Institut Antaviana que, el divendres, 28 de maig,  mostraran el resultat dels processos creatius dels últims mesos a la Galeria Àngels Barcelona.

Música, imatges, dansa i altres propostes del mes de juny

Les propostes del mes de juny començaran el dia 1 amb una sessió doble a Fabra i Coats: Fàbrica de creació on, d'una banda, el creador musical MANS O (Daniel Roman) i l'alumnat de l'Institut Escola el Til·ler donaran a conèixer el resultat de la seva col·laboració, el mateix que faran l'artista de circ Jorge Albuerne i els nois i noies de l'Institut Martí Pous. El mateix dimarts, 1 de juny, però a l'Institut Bernat Metge, podrem veure el resultat de la col·laboració entre l'artista i dissenyador David Proto i l'alumnat del centre. També el dia 1 de juny, però a la Sala Beckett, el dramaturg i director Llàtzer Garcia i els nois i noies de l'Institut Alzina ens mostraran de què tracta l'obra Tusitala i que té a veure aquesta paraula amb l'escriptor Robert Louis Stevenson.

Dimecres, 2 de juny, tindrem dues propostes més. La primera es titula ¡Que nadie encienda la luz! i la protagonitzen la fotògrafa Clara Gassull i els alumnes de l'Institut Domènech i Montaner. El mateix dia, a l'Institut Verdaguer, l'artista, mediador i expert en cultura comunitària Ricardo-Pérez Hita i els nois i noies amb qui ha col·laborat mostraran el resultat del projecte Una conversa que no acaba.

El dijous, 3 de juny (o el dimecres 16 de juny, la data està per determinar) l'artista visual Eulàlia Rovira, amb els i les estudiants de l'Institut Caterina Albert oferiran una sessió a l'espai MUHBA Oliva Artés. I el divendres, 4 de juny (o bé dilluns, 7, la data està per determinar) l'artista de dansa i moviment Viviane Calvitti i els nois i noies de l'Institut Barri Besòs mostraran la peça Fragmentos de un discurso interrumpido, que han assajat a l'Antic Teatre. El mateix dia, a la tarda, Anna Irina Russell, creadora que analitza construccions socials establertes a partir de la creació de situacions absurdes, i l'alumnat de l'Institut Doctor Puigvert passaran per l'Hangar per tal d'ensenyar a qui ho desitgi en què han estat treballant aquests últims mesos.

A diferència de les anteriors, l'experiència que proposen els i les alumnes de  l'Institut Comas i Solà i el projecte Troposfera.xyz, que es mira el món amb la mirada del malabarista, proposen una acció itinerant entre l'Arc de Triomf i la platja de la Barceloneta el dissabte, 5 de juny.

Un dels nous espais que participen en el programa, la Sala Fènix, acull el dilluns 7 els nois i noies de l'Institut Milà i Fontanals i la intèrpret musical i de dansa Julianne Heinemann, presentant les creacions que han preparat, un seguit de peces audiovisuals on hi ha música però també... titelles.

Dijous, 10 de juny, coincidiran quatre mostres de projectes finals: els de l'escultora i dibuixant Julia Spínola en residència a l'Institut Moisès Broggi. Artista i alumnes sortiran de l'institut i s'adreçaran cap a l'espai d'art del barri de La Verneda Halfhouse, en una nova activitat itinerant. Per la seva part, el músic i artista visual Arnau Sala i l'alumnat de l'Institut Escola Trinitat Nova mostraran a l'Hangar de què tracta En algun... el seu projecte conjunt. El mateix dijous, 10, els creadors de l'Instituto del Tiempo Suspendido, Raquel Friera i Xavier Bassas, i els i les alumnes de l'Institut Poeta Maragall aniran al MACBA  per mostrar-nos el resultat d'un treball conjunt centrat en el concepte del temps a Aprendre el temps. Manual docent sobre cronodiversitat.

Les últimes propostes d'enguany es veuran el divendres, 11 de juny, quan Paula Bruna, EN RESiDÈNCiA a l'Institut Vapor del Fil, passi amb els i les alumnes del centre per Fabra i Coats: Fàbrica de Creació per mostrar Planteja’t (el títol és provisional) una proposta que parla de natura, d'ecologia, de sostenibilitat i del sistema en el qual vivim. L'artista i educador Jordi Ferreiro i els nois i noies de l'Institut Jaume Balmes, finalment s'instal·len el divendres 11 a la tarda al Centre Cívic Casa Elizalde. Potser hi veureu un collage o alguns pòsters, doncs són algunes de les tècniques i llenguatges que han treballat plegats en una proposta de nom provisional que, en principi, es titularà Revisar el passat per imaginar el futur.

Recordeu, en tot cas, que les presentacions tenen limitacions d'accés o bé requereixen fer reserva, una informació que trobareu actualitzada al web del programa.

Si voleu més informació sobre la nova convocatòria de la pròxima edició d'EN RESiDÈNCiA que s'acaba d'obrir, consulteu aquest enllaç. I si voleu saber més sobre les presentacions de projectes de l'edició que ara s'acaba, feu clic en aquest altre enllaç.

Data de publicació: Dimecres, 05 maig 2021
  • Comparteix