Tornar

Observar un cel nocturn

Com observar un cel nocturn?

Una conferència performativa i astronòmica que reflexiona sobre la foscor i la nostra percepció.

Art, ciència i filosofia es troben el dijous 12 de desembre al Centre d’Art Contemporani Fabra i Coats amb motiu de la performance Com observar un cel nocturn. L’esdeveniment s’emmarca en l’exposició Un dia em vaig creuar amb un meteorit, al mateix centre, i de fet anirà a càrrec de la seva comissària, la investigadora Alexandra Laudo. A la seva representació, Laudo fa un recorregut històric per diverses fites de l’astronomia i les posa en comú amb pensaments al voltant de la nit i les nostres formes de veure.

La performance pren com a emplaçament de referència el Calton Hill Observatory d’Edimburg, un recinte científic construït fa un parell de segles que va tenir un rellevant paper en l’astronomia europea. Laudo recorda alguns dels moments més destacats de l’estudi de l’espai i d’aquesta instal·lació, però a més, posa diversos exemples d’obres d’art que exploren aspectes relacionats amb el cel nocturn. No es tracta únicament de temes científics al voltant de la formació dels planetes, els estels i el cosmos en general; les obres també desperten reflexions sobre la foscor i la cultura visual.

De la mateixa manera que observar un quadre ens evoca un munt de pensaments, el firmament i el seu coneixement que avui tenim gràcies a la ciència també ens conviden a filosofar sobre la nostra pròpia existència. Antigament érem únics i ocupàvem el centre de l’existència. Avui, gràcies a la recerca sabem que habitem un de molts altres planetes, que a la galàxia hi ha més de cent mil milions d’estrelles i que a l’univers, al seu torn, hi ha més de cent mil milions de galàxies, i plantejar-s’ho dona cert vertigen. Són coses que fan pensar: l’art, la ciència i observar un cel nocturn.

Més informació en aquest enllaç.

 

Data de publicació: Divendres, 06 Desembre 2019
  • Comparteix