Tornar

Un dibuix de María María Acha-Kutscher mostra una dona subjecta contra el terra per un agent de l'ordre

L'ocupació de l'espai urbà i les lluites feministes, a l'ADN Galeria

L'espai acull fins al 20 de novembre dues exposicions amb obres de María María Acha-Kutscher i de Marinella Senatore amb les lluites feministes i les protestes i ocupacions de l'espai urbà com a tema.

A l'ADN Galeria podreu veure aquests dies Indignades (a la imatge) i It's time to go back to street, una doble exposició amb la qual aquest espai d'art del carrer de Mallorca va participar fa uns dies al Barcelona Gallery Weekend, un esdeveniment organitzat per una associació de galeries que pretén impulsar el col·leccionisme d'art.

La primera mostra, Indignades, aplega obres de l'artista visual peruana instal·lada a Madrid María María Acha-Kutscher. Ella ha fet de les lluites de la dona i la seva emancipació el tema de bona part de les seves creacions, creant projectes a llarg termini, cadascun amb una metodologia pròpia.

Així, l'artista treballa des de fa nou anys en la sèrie Indignades, que és part d'un projecte més ampli sobre les lluites feministes (Mujeres trabajando por mujeres) i que estableix un registre visual de la participació femenina en protestes arreu del món.

I és que, des de l'any 2012, l'artista ha creat centenars de dibuixos que mostren dones anònimes participant en protestes com les dels moviments 15-M, Occupy Wall Street, Black Lives Matter o que reflecteixen accions de col·lectius feministes com Femen, SlutWalk, #MeToo o Ni Una Menos. L'artista fa fotografies en aquests actes al carrer, amb aquest material elabora els seus retrats de manera digital i, després, els imprimeix novament sobre grans lones o bé els fa circular per la xarxa.

L'exposició, de fet, vol fer palesa la importància dels moviments feministes en els transcendents canvis socials que estem vivint en aquest segle XXI.

La mateixa ADN Galeria acull també els mateixos dies It's time to go back to street, una mostra amb obres de l'artista italiana Marinella Senatore, una creadora multidisciplinària i feminista que tant fa servir en les seves obres l'acció com el vídeo, la fotografia, la instal·lació, l'escultura, la pintura, el dibuix, o bé el collage. Ella vol ser activadora d'una creació artística que tingui un efecte transformador sobre la realitat.

Així, seminaris, sessions de dansa o tallers són també part dels llenguatges que utilitza l'artista, que fa interactuar l'art i el món real en propiciar unes actuacions en el món físic que després utilitza, no només com a metodologia sinó també com a tema i contingut de les obres que produeix. Com a exemple, els molts dibuixos de concentracions i manifestacions que ocupen l'espai públic i que ella retrata, mostrant sovint la repressió de les forces d'ordre públic.

Uns estendards brodats que connecten la tècnica de la costura artesanal amb les desfilades i processons religioses, però als quals dota de figures o lemes feministes, i un seguit de collages en els quals l'artista fa servir un llenguatge plàstic tradicional per omplir-lo d'un contingut tan reivindicatiu com festiu formen part d'una exposició que fusiona creació i activisme.

Si voleu veure les exposicions Indignades i It's time to go back to street, haureu de venir a l'ADN Galeria, però abans consulteu tota la informació sobre les exposicions al web d'aquest espai d'art de l'Eixample.

Data de publicació: Divendres, 24 Setembre 2021
  • Comparteix